CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

13. 01. 2022

0 komentářů

Vysoké zhodnocení s nízkým rizikem. Středoškoláci čekají od finančního trhu nemožné, ukázala anketa

 

  • Středoškoláci znají ty nejzákladnější bankovní produkty, jako jsou běžný a spořicí účet
  • Investice do kryptoměn láká polovinu studentů středních škol
  • Naprostá většina studentů důvěřuje bankám a stavebním spořitelnám
  • To, zda je finanční produkt pojištěný, je důležité pro více než 80 % studentů

Praha, 13. ledna 2022 – Garanční systém finančního trhu se na konci listopadu ptal studentů středních škol na veletrhu vysokých škol Gaudeamus v Brně na jejich znalosti týkající se financí a bankovního trhu. Ankety se mezi 23. a 26. listopadem 2021 zúčastnilo 121 studentů 3. a 4. ročníku středních škol.

Loading



 

Anketa ukázala, že studenti znají ty nejzákladnější bankovní produkty. Běžný a spořicí účet znali téměř všichni dotázaní (97 %), podobně dobře si vedlo i stavební spoření, které znalo 91 % studentů. Relativně vysoké znalosti se mezi studenty těší i penzijní připojištění (79 %). Nízkou znalost mezi studenty naopak vykazuje termínovaný vklad (44 %) nebo investiční produkty jako podílové fondy (37 %) a podřízený vklad, který zná pouze 8 % studentů.

Většina studentů uvedla, že si sama spoří (95 %). Nejčastěji si úspory ukládají na běžný nebo spořicí účet (79 %), část si spoří i na stavebním spoření (30 %) nebo v pokladničce (26 %). Čtvrtina studentů uvedla, že ke spoření využívají kryptoměny.

Právě s kryptoměnami se už setkalo 97 % studentů. Alespoň jednou do některé z kryptoměn investovalo 24 % studentů, dalších 27 % nad investicí do nich uvažuje.

Tento pozitivní vztah k investicím potvrdily i odpovědi na otázku, jak by studenti naložili s imaginárními 50 000 korunami od prarodičů, za které by si měli příští rok koupit dovolenou. 31 % uvedlo, že by peníze investovalo, aby se znásobila jejich hodnota. Více než polovina (51 %) by prostředky uložila na běžný nebo spořicí účet, 7 % dokonce na stavební spoření.

REKLAMA

Kampeličky studenti téměř neznají

Při otázce na důvěru jednotlivým typům finančních institucí studenti jasně uvedli, že důvěřují bankám (90 %) a stavebním spořitelnám (80 %). Vztah k družstevním záložnám neumí posoudit více jak polovina dotázaných. Nižší míru důvěry vykazovaly také kryptoměnové burzy (45 %) nebo burzy s cennými papíry (38 %). Penzijním fondům pak důvěřuje 60 % studentů.

Důležitá je výše úroku i pojištění vkladu

Garanční systém také zjišťoval, co je pro studenty při volbě spořícího nebo investičního produktu důležité. Pro 99 % je důležitá výše úroků nebo výnosu investic, jako důležitou studenti označili i výši poplatků (97 %). Výše rizika je důležitá pro 93 % studentů a fakt, zda je finanční produkt pojištěný, označilo za důležitý 83 % dotázaných.

REKLAMA

Naopak jako méně důležité obecně studenti vnímají to, zda finanční instituce působí delší dobu na českém trhu (jako důležité označilo 58 % studentů) nebo to, zda má s finanční institucí zkušenost někdo v jejich okolí nebo přímo oni sami (důležité pro 56 % dotázaných).

Více než polovina dotázaných studentů (54 %) věděla, že jsou jejich vklady v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách pojištěny. Nejčastěji se to dozvěděli od svého okolí (32 %) nebo ze školy (16 %). Od své finanční instituce tuto informaci mělo dostat jen 6 % studentů.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *