CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

06. 01. 2022

0 komentářů

Ideální byt na investice? Podle Čechů 2+1 nebo 3+kk po rekonstrukci

 

Češi objevili svět realit a začít do nich investovat, nebo investice navýšit, zvažuje 66 % z nich. Za ideální přitom podle průzkumu EMA data pro společnost Lusq považují zlatý střed – byt 2+1 nebo 3+kk mezi 60 a 89 m2 a po rekonstrukci. Cílem investorů jsou především města, kde je výhodný poměr mezi pořizovací cenou nemovitosti a nájemným.

Loading



 

Co Čech, to investor do nemovitostí – tak by mohlo znít nové přísloví. „Realitní trh zažívá neskutečný boom a Češi skupují doslova cokoli – domy, byty, chalupy, pozemky,“ uvádí CEO společnosti Lusq Miloslav Lafek.

A je byt po rekonstrukci?

Podle aktuálního průzkumu EMA data pro společnost Lusq mají Češi jasnou představu o tom, jak by měl ideální investiční byt vypadat. Pokud by si mohli vybírat, sledovali by sérii kritérií: lokalitu, dispozice a velikost nemovitosti. „Při svém výběru se zájemci rozhodují také na základě toho, v jakém stavu se nemovitost nachází. V tomto ohledu jednoznačně vedou byty po rekonstrukci.takovým bytem totiž odpadají nevítané starosti v podobě výběru vhodné stavební firmy, nákupu stavebních materiálů a celkově řešení realizace rekonstrukce,“ vysvětluje Miloslav Lafek. Zrekonstruované byty tak preferuje 52 % respondentů, novostavba je ideální pro 31 % a jen 17 % respondentů chce byt před rekonstrukcí. „Nerekonstruované byty jsou levnější, nesou s sebou ale riziko správně provedené rekonstrukce,“ doplňuje Miloslav Lafek.

Praha a krajská města jsou pro Čechy dlouhodobě nejvíce vyhledávanou lokalitou, byt by tu koupilo 58 % z nich. Podle analýzy společnosti Lusq se ale vyplatí investovat i v regionech, které jsou Čechy považovány za rizikovější. „Vyjdeme-li z cenových map, takový 65metrový čtverečný byt v Chomutově před rekonstrukcí stál v říjnu 2020 okolo 14 000 Kč za metr čtverečný. V říjnu 2021 jsme se pohybovali již na částce 25 000 Kč za metr čtverečný. Meziroční nárůst je zde raketový,“ doplňuje informaci Viktorie Sládková, projektová manažerka LUSQ.

REKLAMA

3+kk do 90 m2

Nemovitost považuje za nejlepší volbu pro zhodnocení svých financí 12 % Čechů. A jak velké byty preferují? Každý druhý preferuje investici do bytu o velikosti 60 až 89 m2. Optimální dispozice investičního bytu je pro 42 % dotazovaných 2+1 nebo 3+kk. „Proč tomu tak je? Takové bytové jednotky se snadněji, a především dlouhodoběji, pronajímají. Menší dispozice bytových jednotek lákají nájemníky, kteří z naší zkušenosti chtějí využít nájemní bydlení pouze na krátký čas,“ objasňuje Viktorie Sládková. Byty 4+1 či 5+kk a větší lákají jen 10 % zájemců o investice do nemovitostí. Ještě méně, pouze 4 %, mají zájem o malé byty s dispozicí 1+kk, 6 % by zajímaly byty do 40 m2.

O průzkumu 

Průzkum pro LUSQ na téma investice do nemovitosti realizovala společnost EMA data. Sběr dat probíhal on-line v období 12.–18. května 2021 a zúčastnilo se ho celkem 1 044 respondentů ve věku 21–61 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, regionu, ekonomické aktivity a věkové skupiny.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *