CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

30. 11. 2021

0 komentářů

Pandemie sráží vyhlídky tuzemských firem

 

Zatímco dnes trhy teprve čekají na podrobnější výsledky české ekonomiky za třetí kvartál, obrázek posledního čtvrtletí už začíná díky měkkým datům nabývat konkrétnější podoby.

Loading



 

Podobně jako třetí čtvrtletí bylo i to aktuální poznamenané problémy v dodavatelských řetězcích, zejména automobilového průmyslu, k nimž se přidal masívní dopad vysokých cen surovin a energií. Když k tomu připočteme opětovnou explozi pandemie, tak to z pohledu ekonomiky letos rozhodně nevypadá na žádný radostný finiš. Listopadový průzkum důvěry ve firemní sféře už sice indikoval obrat k lepšímu, avšak přece jen proběhl ještě v době před vyhrocením kovidové situace, vedoucí ke znovu zavedení nouzového stavu, respektive nových restrikcí zasahujících především do oblasti služeb. Asi nikoho nepřekvapí vysoká inflační očekávání v tuzemských firmách, které ukazují poslední podrobné výsledky průzkumu zveřejněné včera. Napříč všemi velkými obory české ekonomiky je vidět rostoucí odhodlání zvyšovat ceny produkovaných výrobků a služeb, které jsou nesrovnatelné s nedávnou (a v řadě případů i dávnou) minulostí.Výjimkou je snad jen výroba kovů, kterou se už inflační vlna prohnala, zatímco velká část výrobců spíše čeká na přelom roku, kdy přijde s novými ceníky.

Zajímavé jsou na novém průzkumu i odhady poptávky pro následující měsíce. V některých oborech, jejichž situace je přímo závislá na vývoji pandemie, je už v listopadovém přehledu vidět poměrně silné ochlazení (restaurace, cestovní kanceláře), nicméně třeba v případě hotelů dál panovala „velká“ očekávání covidu navzdory. Na tomto místě je možná dobré připomenout, že všechna data jsou sezónně očištěná, a tak optimismus části oblasti HORECA nelze zdůvodnit jen prostým nástupem zimní sezóny. Je tedy evidentní, že novou situaci bude plně reflektovat teprve až prosincový průzkum, který ovšem bude zveřejněn až za měsíc. V té době bude už bude jasné, jak moc zasáhla pandemie a restrikce s ní spojené do chování spotřebitelů, a tedy i do tržeb firem v maloobchodu a ve službách. O tom, že výsledek ekonomiky v závěru roku nebude nijak dechberoucí, není pochyb. Na opakování recese to však stále ještě zdaleka nevypadá.

Petr Dufek
Analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *