CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

30. 11. 2021

0 komentářů

Finanční situace většiny Čechů je stejná jako před pandemií. Ušetřit zvládne téměř 90 % českých domácností

 

Navzdory míře inflace, která v meziročním srovnání aktuálně činí 5,8 %, nezažívá více než polovina české populace vyloženě zlé časy. Téměř šest z deseti Čechů (59 %) uvádí, že finanční situace v jejich domácnostech je nyní téměř stejná, než tomu bylo před začátkem pandemie. Tato hodnota je mírně nad evropským procentuálním průměrem (53 %). Celkem 88 % Čechů dokáže každý měsíc alespoň něco ušetřit, polovina z nich (49 %) ale není spokojena s tím, co má aktuálně našetřeno. Údaje vyplývají ze zprávyspolečnosti Intrum Czech, sestavené na základě průzkumu z 29 evropských zemí.

Loading



 

Situace nejen u nás se mění stejně rychle jako v jiných zemích po celém světě. I přesto, že se do Evropy život vrací do relativního normálu a došlo alespoň k částečnému otevření restaurací, divadel a kanceláří, pandemie vrhá stále dlouhý stín na finanční jistotu spotřebitelů. Téměř polovina (46 %) Čechů se domnívá, že covid-19 bude mít negativní vliv na jejich finance alespoň na dalších 12 měsíců. Téměř třetina českých respondentů (27 %) předpovídá, že bude trvat nejméně dva roky, než se jejich finanční jistota vrátí do normálu.

I přes skutečnost, že zmíněných 59 % Čechů hodnotí svou finanční situaci jako stejnou v porovnání s dobou před pandemií, dalších 34 % českých spotřebitelů určitě radost nemá, protože hodnotí svou situaci jako horší kvůli pandemii. Stejné procento udává i zbytek Evropy. Jedná se zejména o jedince z domácností s nízkými příjmy, kteří byli nejvíce ovlivněni, čímž se zvyšuje ekonomická nerovnost ve společnosti.

Dílčím úspěchem je zjištění, že jedna třetina (34 %) spotřebitelů uvádí, že se „díky“ pandemii začali daleko více starat o své finanční bezpečí. Dalších 33 % respondentů říká, že si nastavili cíle, aby lépe nakládali s účty a úsporami. 21 % uvádí, že pandemii vidí jako skvělou příležitost, jak zlepšit své finance.

A kolik procent svého platu tedy Češi ušetří?

REKLAMA

Průzkum společnosti Intrum Czech ukazuje, že v České republice je až 88 % respondentů schopno šetřit každý měsíc (83 % žen, 93 %, mužů – což je dáno úrovní mezd). Téměř polovina (49 %) lidí nicméně uvádí, že nejsou spokojeni s tím, kolik mají v současnosti našetřeno. Každý pátý český spotřebitel je schopen uspořit více než 20 %svého měsíčního platu. Zhruba polovina dotázaných je schopna ušetřit maximálně 10 % svého měsíčního příjmu, 7 % mužů a 17 % žen nedokáže ušetřit nic. Nejčastěji uváděným důvodem pro spoření (85 %) byly u českých respondentů nečekané výdaje, což plně odpovídá pandemické náladě ve společnosti.

A jak je to s placením účtů?

Podle průzkumu celkem 18 % Čechů uvádí, že za poslední rok nezaplatili některé své účty včas. Pokud se podíváme na dopad pandemie na pracovní oblasti, zjistíme, že 37 % respondentů nezaplatilo své účty včas, protože nemohli pracovat z důvodu nucené dovolené. To znovu ukazuje, jaký má pandemie nerovnoměrný dopad. Každý čtvrtý mladý Čech z kategorie 18–21 let i z kategorie 22–37 let uvádí, že nezná výši svých dluhů, což ukazuje na stále slabou edukaci v oblasti finanční gramotnosti. Generace Z je také nositelem moderních trendů udržitelnosti, přičemž každý druhý český respondent této kategorie upřednostňuje nákup udržitelných produktů a omezuje svoje utrácení.

Výsledky průzkumu potvrdily současný trend v české společnosti, které se díky vrozené tendenci k úsporám prozatím daří eliminovat negativní dopady epidemie.  Výzkum však také ukázal prohlubující se nerovnost mezi spotřebiteli, přičemž negativní dopady pandemie byly nejsilněji pociťovány zejména mezi spotřebiteli s nižšími příjmy. Alarmujícím zjištěním je také rostoucí nezájem mladé generace o výši svých dluhů, čímž se mohou ocitnout ve složité finanční situaci v raném stádiu svého života,“ uvedl Karol Jurák, výkonný ředitel společnosti Intrum Czech, s.r.o.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *