CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

27. 08. 2021

0 komentářů

Do NFT už investují i velcí hráči na trhu

 

Těm, kteří předpokládali, že NFT šílenství je jen krátkodobou záležitostí první poloviny tohoto roku momentálně pravděpodobně „skřípají zuby“. Do NFT se totiž rozhodl investovat i výrobce platebních karet VISA. Společnost v pondělí oznámila, že koupila CryptoPunks, jeden z prvních nezaměnitelných tokenů na blockchainu Ethereum, který vznikl v roce 2017 pod taktovkou amerického studia Larva Labs.

Loading



 

Vypadá to tak, že NFT už přestává být pouze vášní sběratelů a spekulantů, ale poohlížejí se po něm i velké a stabilní společnosti, jakou Visa nepochybně je. Firma investovala do CryptoPunks finance v hodnotě 150 tisíc USD. Cílem je podpora rychle se rozvíjející oblasti investic do kryptoměn, NFT a technologie blockchain.

Konkrétně šlo o nákup CryptoPunk # 7610 – jednoho z balíku digitálních avatarů, který byl původně bezplatně distribuován komukoliv s peněženkou Ethereum. Konkrétně se jedna o postavu ženy s jasně zelenýma očima a výraznými červenými rty. „Myslíme si, že NFT budou hrát důležitou roli v budoucnosti maloobchodu, sociálních médií, zábavy a obchodu,“ uvedla na firemním blogu Cuy Sheffield, šéfka krypto segmentu Visa.

Nepochybně však byl jedním z důvodů nákupu tohoto avatara i stimul společnosti přidat další položku do své „sbírky historických obchodních artefaktů“.  Odpůrci NFT jen kroutí hlavami, že jde o obrázek s rozlišením 25 × 25 pixelů uložený v extrémně drahé a pomalé databázi …

Bez ohledu na to spustilo oznámení o koupi obchodní šílenství s CryptoPunks ve výši 20 milionů USD a uvidíme, jaké hodnoty tento rychlík dokáže v nejbližších dnech dosáhnout. Je totiž třeba si uvědomit, že existuje přibližně 10 000 CryptoPunks, přičemž každý z nich je jedinečný, což vytváří množství variací jejich hodnoty.

REKLAMA

Visa není jediná, která koupila jednoho z původně bezplatně distribuovaných avatarů, i když je nepochybně nejvíce na očích veřejnosti. Prodával a nakupoval je například i reklamní manažer Gary Vaynerchuk. Akční dům Sothebyĺs prodal v červnu jednoho za 11,8 milionu USD včetně prémie. Své avatary CryptoPunks si nedávno koupili i zpěvák Jay-Z a fotbalový hráč Odell Beckham Jr.

Další významný nákup v pondělí oznámil i Justin Sun, zakladatel Tron, který koupil NFT obrázek kamene s názvem EtherRock za více než 611 tisíc USD. EtherRock je podobně jako CryptoPunks jedním z prvních projektů NFT z roku 2017. Celkově jich je v nabídce 100 a jeden z nejlevnějších se prodává přibližně za 1,05 milionu USD.

Samozřejmě je třeba mít na paměti, že při koupi NFT v zásadě majitel vlastní „pouze“ certifikát pravosti a nutně ne i práva na samotný obrázek, který je možné digitálně replikovat a šířit. Pokud však bude zájem velkých hráčů jako VISA o investice do tohoto trhu růst, je více než pravděpodobné, že odpůrcům NFT dříve nebo později dojdou argumenty.

 

REKLAMA

Olívia Lacenová

hlavní analytička společnosti TopForex

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *