CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

03. 06. 2021

0 komentářů

Investiční alkohol na strmém vzestupu. Fond Wine Management roste v prvním kvartálu o 3,99 %

 

Víno a whisky jsou nejen oblíbenými nápoji, ale i vyhledávanými komoditami pro investory. Oproti akciím či dluhopisům nepodléhají tolik výkyvům finančních trhů a při pečlivém skladování dokážou investory odměnit reálným výnosem. Zejména v prvním čtvrtletí tohoto roku se růstový trend u investičního alkoholu projevil naplno. Hodnota fondu Wine Management, spravujícího portfolio investičních lahví vína a whisky, se za toto období zvýšila o 3,99 %. Za necelé tři roky existence tak fond zhodnotil svá aktiva již o 25,72 %. 

Loading



 

Investiční víno a destiláty minulý rok prokázaly svou odolnost vůči pandemii koronaviru a svým růstem překonaly inflaci. Pozorní investoři se tak začali více zajímat o tato aktiva a někteří z nich o ně i rozšířili portfolio. Nejsledovanější burzovní vinný index Liv-ex 100, který sleduje vývoj hodnoty stovky nejhodnotnějších vín, za první letošní kvartál vzrostl o 2,8 %,říká Martin Kovář, spoluzakladatel fondu.

Podle odborníků se hodnota trhu s vínem bude zvyšovat i v následujících letech. Analytická společnost Mordor Intelligence odhaduje, že mezi lety 2021 a 2026 bude celosvětový trh s vínem pravidelně růst o 4,28 % ročně.[1] Jako hlavní důvody uvádí rostoucí poptávku v asijsko-pacifickém regionu, zejména v Číně, a omezenou nabídku. Právě očekávaný propad na straně nabídky kvůli nedávným silným mrazům ve Francii ovlivní cenu investičních vín pravděpodobně již tento rok.

Po poměrně teplém březnu zasáhly Francii mrazy, které v některých oblastech dosáhly až na –7° C. Ačkoliv se vinaři snažili zachránit úrodu pomocí vodních postřiků, svíček či rozdělávání ohňů, záporné teploty zdevastovaly čtyři pětiny úrody, nevyjímaje slavné regiony Bordeaux nebo Burgundska, odkud pocházejí jedna z nejlepších a nejhodnotnějších investičních vín na světě. Vzhledem k tomu, že je Francie nejvyhledávanější lokalitou pro investory do vína, omezená nabídka ovlivní ceny těchto i ostatních ročníků, říká Martin Nejedlý, spoluzakladatel fondu. 

Na konci třetího čtvrtletí čítalo portfolio Wine Management na 19 115 lahví vína a 664 lahví whisky v celkové hodnotě téměř 170 milionů korun.

REKLAMA

Investiční fond Wine Management je nástrojem, který umožňuje movité klientele efektivně spoluvlastnit portfolio sestavené z investičních vín, stařených destilátů, vinic, vinařství a palíren. Radost z poznávání ušlechtilých nápojů se zde snoubí s rozumnou investicí, jež přináší dlouhodobé uchování hodnoty a následně i zisk. Cílem celkové investiční strategie fondu je dosahování dlouhodobých výnosů v rozsahu 4–10 % p. a.

[1] Složená roční míra růstu (CAGR), zdroj: WINE MARKET – GROWTH, TRENDS, COVID-19 IMPACT, AND FORECASTS (2021 – 2026)

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *