CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Milan Vodička

26. 02. 2021

2 komentáře

Filip Duchoň: Lidé chtějí zajistit svůj majetku a hledají cestu, jak na to

 

Co bychom měli v dnešní době dělat s penězi? Jak si finančně zajistit budoucnost? Jak v tom může pomoci finanční poradce a jak poznat toho správného? Odpovědi jsme hledali u ředitele jedné z největších finančně poradenských společností u nás – Filipa Duchoně z Fincentrum & Swiss Life Select.

Loading



 

Život nás všech se v řadě věcí nepodobá tomu, co jsme ještě před rokem považovali za samozřejmé. A týká se to i financí. O jaké produkty měli vaši klienti v minulém roce největší zájem?

Jednoznačně vzrostla poptávka po alokaci volných peněz. Lidé chtějí zajistit svůj majetku a hledají cestu, jak na to. Ti moudřejší investují do méně rizikových produktů s dlouhodobým horizontem. Vzrostl také zájem o nemovitosti. Lidé do nich často ukládají vlastní zdroje a k nim si přibírají menší hypotéky, které zvládnou s přehledem splácet, když nemovitost pronajmou. Nemovitosti pořád řada lidí vnímá jako jistou investici.

A opravdu jsou nemovitosti nyní jistou investicí?

Samozřejmě to má háček. Především je v současné době velká většina nemovitostí nadhodnocená. Tedy jinými slovy – dnes koupíte a za tři pět let budete potřebovat nemovitost prodat – a cena bude nižší. Proč? Může nastat ekonomická recese, budou dražší hypotéky, lidé se budou stěhovat z měst atd. Změní s územní plán, sousední dům se o pár pater zvýší – třeba bez stavebního povolení – a vy přijdete o výhled, a tím klesne cena vašeho bytu. Je důležité si také uvědomit, že u této investice je nulová diverzifikace. Máte hodně peněz investovaných na jednom místě.

A samozřejmě – když už se rozhodnete investovat do nemovitostí, je potřeba mít na své straně dobrého realitního makléře. Ten vám umí poradit, jak koupit tu správnou nemovitost, na správném místě a za dobrou cenu. Koneckonců proto jsme v roce 2013 založili naši dceřinou společnost Fincentrum Reality. Její makléři právě toto umí velmi dobře

REKLAMA

Co klientům v nejisté době radíte?

Záleží na tom, na jak dlouho chce klient peníze investovat, aniž by na ně musel sáhnout, a jak vnímá riziko. Některé klienty lákají výnosy, jiní jsou zase extrémně konzervativní, a hlavně nechtějí prodělat. Každý by si měl sednout s finančním poradce, být k němu upřímný a otevřeně se pobavit o životních cílech. Na základě toho jim můžeme poradit, kolik peněz investovat, na jak dlouho a s jakým rizikem. Skutečný odborník umí vysvětlit plusy a mínusy každého rozhodnutí a poradit, jak poskládat ideální mix.

A čeho by se měli naopak lidé vyvarovat při rozhodování, kam s penězi?

Velmi rizikové je chovat se jako investiční expert. Tedy vsadit vše na jednu kartu a spoléhat se například jen na nemovitosti nebo na akcie jedné firmy, na jeden sektor či korporátní dluhopisy. Naopak když nakoupíte diverzifikované cenné papíry – fondy fondů, ve kterých jsou tisíce podkladových firem, můžete si být jistí, že hodnotu vaší investice neovlivní, pokud jedna nebo dvě zkrachují. Ideální portfolio s dlouhodobým horizontem by mělo být co nejvíce diverzifikované, a lidé to teď víc chápou. Uvědomili si, že budoucnost je nejistá.

Zmiňujete investice – jakou roli hrají vlastně ve strategii Fincentrum & Swiss Life Select?

Investice jsou pro nás jednoznačně klíčovou oblastí – jak v uplynulém, tak v roce letošním. Do edukace našich poradců v této oblasti vkládáme velkou energii. Chceme, aby našim klientům poskytovali v této oblasti co nejlepší a profesionální servis. Vedle toho jsme loni představili náš vlastní investiční fond Best Solution Funds SICAV, který je pro většinu zkušených i začínajících investorů optimální volbou. Je to vlastně fond, který investuje do jiných fondů. Jde o hodně diverzifikovaný fond s optimálním poměrem riziko/výkon. Exkluzivitu těchto fondů dokládá i skutečnost, že jsou dostupné pouze pro naše klienty prostřednictvím našich finančních poradců.

Vyhledávají v dnešní turbulentní době klienti více pomoc finančních poradců?

REKLAMA

Ano – nebo lépe řečeno – měli by. Nicméně my nečekáme, až nás sami osloví. Považujeme totiž za svou povinnost je aktivně oslovovat – a to zejména v současné době. Procházíme s nimi zajištění jejich finanční budoucnosti – to, jak mají ošetřena všechna potenciální rizika, jak mají nastavenu výši pojistného krytí atd. Za důležité považuji, že se s nimi díváme, jak mají zajištěno řešení propadu současných příjmů a zabezpečení příjmů budoucích. To je právě role zodpovědného finančního poradce – hlídat klientovi dlouhodobé finanční a životní cíle, přicházet s řešeními, pokud se mění situace, a hlídat s klientem jeho dlouhodobý finanční plán.

Dosud jsme mluvili o tom, jak pandemie ovlivnila chování klientů – jak však ovlivnila samotný trh finančního poradenství?

Museli jsme se velmi rychle naučit komunikovat online. Rozhýbaly se věci, které do té doby vázly – klienti dříve museli všechno osobně podepisovat a najednou to ve velké části případů není třeba. Stačí podpis na tabletu nebo smartphonu. I díky našim produktovým partnerům – pojišťovnám, investičním společnostem a do jisté míry i bankám – začala většina procesů během pár týdnů fungovat bezpapírově. V kvalitě a komfortu služeb jsme se skokově posunuli o několik let dopředu.

Posun v on-line nástrojích, procesech i komunikaci je opravdu velký. Nové nástroje a procesy šetří čas finančních poradců i jejich klientů. Naše společnost Fincentrum & Swiss Life Select v této oblasti přišla s několika zásadními novinkami.

Jsem rád, že jako jediní na trhu máme pro klienty platformu FiLiP (Financial Life Planner), která jim umožňuje nejen náhled na jejich smlouvy, ale i na jejich bankovní účty. A podstatné je, že jeho samozřejmou součástí je vizualizace cílů a přání klientů s propojením na finanční produkty.

Nedávno jsme přišli s novinkou – vzdálenou identifikaci AML, která zvyšuje klientský komfort. Naši klienti tak mohou se svým poradcem nyní komunikovat výhradně online – bez nutnosti jediného osobního setkání.

A abych nezapomněl – klíčovým pomocníkem našich poradců je iFin, tedy kombinace elektronické analýzy, nástroje pro vizualizaci následků rozhodnutí klienta ve finanční oblasti i prezentace navrhovaného finančního plánu.

Vše se tedy přesune do on-line světa?

To si nemyslím. Jak jsem již řekl, v digitalizaci jsme se posunuli výrazně dopředu, ale neznamená to, že by například komunikace finančních poradců s klienty probíhala už navždy on-line. Spíš bych čekal rychlý návrat k osobním schůzkám – jakmile to situace dovolí – avšak s podporou nových digitálních produktů a procesů.

Osoba finančního poradce, jeho komunikace s klientem je tedy i přes posun v digitalizaci nenahraditelná. Jak by měl vůbec vypadat ideální finanční poradce?

V našem oboru jsou úspěšní lidé, kteří mají dar komunikace a sociální inteligenci, umí si najít informace a správně je využít. Dokážou si vytvořit vztah s klientem založený na vzájemné důvěře. Klienti jsou edukovanější a náročnější – poznají špatného poradce. Vytváří se tak přirozený filtr, který posouvá kvalitu celého oboru a posouvá ho od prodeje produktů ke skutečnému poradenství. Ve Fincentru & Swiss Life Select na tom pracujeme dlouhodobě, ale postupně se k tomu dostává celý trh. Máme radost, že o práci má zájem více mladých lidí a že poradenství vnímají jako moderní zajímavý obor, který využívá nové technologie a zároveň umožňuje flexibilitu a work-life balance. Poradce musí umět využít informace, které jsou k dispozici, a mladí lidé si rozhodně umí informace najít a správně je použít.

Řada lidí dnes hledá místo, kde začít novou pracovní kariéru. Je složité stát se finančním poradcem?

Jak se to vezme. Pokud začínáte v dobré firmě a máte dobrého nadřízeného a správný tým okolo sebe a přidáte elán a zápal pro věc, tak to složité není. Samozřejmě z počátku jste hodně závislí právě na vašem nadřízeném, který vás musí provádět prvními kroky ve finančním poradenství, ale po pár měsících zjistíte, že umíte stále více věcí udělat samostatně a po pár letech jste profík.

A jak poznám dobrou firmu, kde nastartovat kariéru finančního poradce?

Určitě by měla mít silnou pozici na trhu a silné finanční zázemí. To je nezbytná podmínka, aby mohla investovat do digitalizace a on-line řešení a vzdělávání. Je to zásadní i pro stabilitu v dobách, kdy se trhu nedaří. A není tajemstvím, že velké firmy mají silnou pozici u bank, pojišťoven, investičních společností a dalších partnerů. Jsem rád, že my takovou firmou jsme.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Karl von Banhoff

    1 března, 2021

    Zdravím Vás Filipe, BEST SOLUTION je česky nejlepší řešení. To mi chcete tvrdit, že nejlepší řešení pro klienta je, když koupí fond s ročními náklady 2,51%? Ano, je to nejlepší řešení. Ale pro Fincentrum. Klient to samé koupí za 0,25% ročně. Chytrému napověz … ETF

    Odpovědět

  • Škodolibka domácí

    1 března, 2021

    A co když klient nechce kupovat index, protože v něm kupuje i předražené akcie, které by portfoliomanažer aktivně řízeného fondu teď rozhodně nenakoupil. Stock picking se od roku 2020 dostává do popředí a nastává doba, kdy pár let budeme zažívat to, že se poměr otočí. Odhaduje se, že 2/3 aktivně řízených fondů začne porážet své benchmarky a podobně zaměřené indexy. V posledních 10 letech byl ten poměr co jsem tak slyšel přesně naopak. 2/3 ku 1/3 ve prospěch indexového investování.

    Odpovědět