CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

01. 02. 2021

0 komentářů

Počet předplatitelů streamovacích služeb roste a spolu s nimi i akcie těchto firem

 

Již krátce po propuknutí pandemie se ukázalo, že akcie streamovacích společností výrazně těží z toho, že lidé tráví více času doma. Tento trend přetrvává i nadále a počet předplatitelů těchto služeb neustále roste, stejně jako tržní hodnota společností, které je provozují. I proto by v aktuálním období mohly být vhodnou a nepochybně zajímavou příležitostí k diverzifikaci portfolia investorů.

Loading



 


V důsledku restrikcí a lockdownu ve většině zemí se lidé primárně zdržují doma a cestují jen minimálně. Sociální distancování se stalo každodenní realitou. Kamenné obchody, restaurace, kina, divadla a koncertní sály fungují ve většině světa jen v omezeném režimu nebo dokonce vůbec. Sledování seriálů a filmů v pohodlí domova se tak stává oblíbeným způsobem odpočinku, ale také útěku od náročné společenské situace. A ochota lidí platit za tyto služby stále roste. Koneckonců, nelze se divit, když je cena za měsíční předplatné srovnatelná s asi dvěma lístky do kina – ale na rozdíl od nich nabízí neomezený přístup k filmové a seriálové tvorbě poskytovatele.
Nepochybným lídrem mezi poskytovateli streamovacích médií je momentálně Netflix, který ve čtvrtém čtvrtletí 2020 dosáhl o 1/5 vyšší tržby ve srovnání se stejným obdobím před rokem a počet platících zákazníků vzrostl na 204 milionů. Ještě před vypuknutím pandemie to bylo „pouze“ okolo 166 milionů. Za poslední rok tak jejich celkový počet stoupl o 38 milionů. Pro ilustraci – za prvních deset let fungování firmy dosáhl v roce 2018 počet platících zákazníků úrovně 140 milionů.
Akcie společnosti si ve světle těchto skutečností za uplynulý rok připsaly k hodnotě 50% růst a před otevřením čtvrtečního obchodního dne dosahovaly ceny 523 USD za akcii. V současné tržní ceně společnosti je započítán předpokládaný meziroční růst zisku na úrovni 40 % a Netflix předpokládá další růst zákazníků v objemu 6 milionů za první kvartál 2021. Ve světle těchto informací by měly akcie společnosti i nadále setrvat na růstové vlně.
Druhou potenciálně zajímavou společností, která by neměla chybět v hledáčku investorů, je Walt Disney a jeho Disney +, které se může pochlubit růstem počtu předplatitelů z dubnových 50 milionů na současných 86 milionů platících zákazníků. Protože firma je stále v procesu plánů na expanzi, prostor pro růst nových zákazníků, kteří budou ochotni za tuto službu platit je stále obrovský. A spolu s ním i prostor na další růst hodnoty společnosti na burze. Samozřejmě, firma se během roku musela vypořádat i s dopady pandemie na část svého podnikání – konkrétně uzavřením zábavních parků a propouštěním velké části zaměstnanců v nich. K zajímavým investičním aktivům může v tomto segmentu patřit například akcie nováčka Discovery Communications, který během minulého měsíce oznámil vstup do světa streamu s Discovery+, ale i celá řada dalších poskytovatelů, jejichž akcie jsou dostupné na burzách.
Během uplynulého týdne v důsledku negativního sentimentu spojeného s šířením pandemie, problémy s dodávkami vakcín, mutacemi viru COVID-19 a snížením výhledu vývoje globální ekonomiky centrálními bankami, zaznamenaly akciové trhy výraznější pokles. Mírnou korekci jsme mohli pozorovat i u poskytovatelů streamu. S ohledem na aktuální očekávání v souvislosti s dalším růstem akcií těchto společností, můžeme v roce 2021 očekávat dobrou příležitost k nákupu. Pokud totiž budou přetrvávat opatření spojená se zabráněním šíření koronaviru, které budou ještě nepochybně nějaký čas přetrvávat a zůstane i stejná ochota lidí platit za tyto služby, je pravděpodobné, že budeme moci sledovat další výrazně býčí trendy. Navíc, pohled na společenský život veřejnosti se po propuknutí pandemie výrazně změnil a tato změna bude zřejmě do určité míry přetrvávat i po jejím skončení.
Olívia Lacenová, TopForex

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *