CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

08. 09. 2014

0 komentářů

Týdenní rozvrh: sankce, skotské ANO a Alibaba

 


 

Stejně tak není bombastickým překvapením ani opětovný pokles míry nezaměstnanosti zpět na hodnotu na 6,1%, což je šestileté minimum. Pokles míry nezaměstnanosti se bohužel tentokrát odehrál v důsledku pokračujícího poklesu míry participace, neboli toho, že trh práce dlouhodobě opouští některé skupiny v rámci populace.

Omezíme-li se na globální události, tak tento týden nebude z makroekonomického pohledu ani zdaleka tak zajímavý jako ten uplynulý. Mohou to být tedy spíše (geo)politické události, jako je ani po příměří nekončící konflikt na východní Ukrajině a s ním spojené sankce či třeba spekulace na to, jak dopadne referendum o skotské nezávislosti.

Nemusí to nakonec však být makro události, které určí směr globálních trhů. Do hry se totiž mohou dostat obří IT firmy, jejichž tržní kapitalizace se pohybuje v řádu stovek miliard dolarů (nikoliv korun). Tento týden nejenže má největší technologická firma Apple představit nové produkty ze svojí zahrádky, ale především se schyluje dost možná k největšímu úpisu akcií v historii. Na kotovaný akciový trh jde totiž čínský internetový gigant Alibaba, jehož tržní kapitalizace by při úpisu akcií v hodnotě 21 miliard dolarů (na americkém trhu) dosáhla přibližně 160 miliard dolarů. A to je suma jen o málo nižší, než je například roční výkon české ekonomiky.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *