CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

14. 12. 2020

0 komentářů

Běžný účet platební bilance je už půl roku v plusu

 

I v říjnu skončil běžný účet platební bilance přebytkem, a to navzdory vyššímu odlivu dividend i příspěvkům do rozpočtu EU. Díky vysokému kladnému saldu obchodní bilance dosáhl tentokrát výsledek běžného účtu 7,8 mld. korun. Od začátku roku je to již 166 mld. korun.

Loading



 

Běžný účet platební bilance v letošním roce ovlivnila recese i změna chování investorů. Pokles domácí poptávky se promítl do nižších dovozů zboží investičního i spotřebního charakteru.
Nižší ziskovost firem i snaha o zajištění dostatečné likvidity zase v celkově nižším odlivu dividend v průběhu letošního roku. I když právě říjen byl z tohoto pohledu výjimečný (jen v tomto měsíci odešly dividendy v hodnotě 47 mld. korun), od začátku roku došlo odhadem k poklesu odlivu dividend o cca 40 %. A to je vlastně i hlavní důvod, proč se letos vyvíjí vnější bilance země tak odlišně od předchozích let.
Přebytek běžného účtu, který reprezentuje vnější (ne)rovnováhu ČR letos zřejmě dosáhne historicky nejvyššího přebytku odpovídajícímu zhruba 2,7 % HDP. Tento pozitivní výsledek, který se odráží nepřímo i ve vývoji devizového kurzu koruny, je však dosažen za cenu poklesu ziskovosti firem a vlastně i celé ekonomiky.
Petr Dufek
Finanční trhy
Československá obchodní banka, a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *