CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

08. 12. 2020

0 komentářů

Situace ve stavebnictví povede k růstu cen nemovitostí. Průmysl se oživuje díky vakcínám

 

„Pokles stavební produkce bude mít nepříjemné dopady na realitní trh. V nabídce bude méně nemovitostí, což bude tlačit na růst cen. Pravděpodobně nastane paradoxní situace, kdy předražené nemovitosti dál porostou na ceně,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Loading



 

Stavební produkce v říjnu zaznamenala výrazný meziroční propad ve výši 10,5 procenta. Velmi špatné výsledky hlásí pozemní stavitelství, které se meziročně propadlo o 13,0 procenta. Na pracovním trhu chybí stavební dělníci ze zahraničí. Některé stavby proto musely prodloužit termíny dokončení. Jiné projekty byly odloženy.

Stavební úřady v říjnu vydaly 7 004 stavebních povolení s orientační hodnotou 32,7 miliardy korun. Počet zahájených i dokončených bytů meziročně klesl. To bude mít negativní vliv na dostupnost bydlení. Zvláště lidé s nízkými příjmy a bez úspor, kteří žijí v nájemním bydlení, se mohou stále častěji dožadovat podpory od státu. Pomoci jim může příspěvek a doplatek na bydlení.

Průmyslová produkce v říjnu meziročně vzrostla o 1,3 procenta. V některých odvětvích průmyslu však přesto došlo k výrazným poklesům. Jde především o odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba strojů a zařízení či opravy a instalace strojů a zařízení.

V rámci průmyslu byl zaznamenán meziroční růst tržeb o 2,3 procenta. Hodnota nových zakázek vzrostla o 5,2 procenta. Tyto ukazatele naznačují, že dochází k oživení českého průmyslu, který byl letos výrazně zatížen koronavirovou krizí. Výhled do budoucna je optimistický. Investoři totiž věří, že se díky vakcínám proti koronaviru podaří zastavit šíření onemocnění COVID-19.

REKLAMA

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *