CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

13. 11. 2020

0 komentářů

Druhá vlna a komplikace s předáním moci v USA zastavily zisky akcií

 

Riziková aktiva v čele s akciemi trochu vystřízlivěla z amerického povolebního večírku a ze sázek na rychlý příchod vakcíny.

Loading



 


Za prvé proto, že Donald Trump má zatím hodně daleko k tomu, aby kooperativně spolupracoval na předání moci demokratickému kandidátovi Joe Bidenovi. Stížnosti a žaloby zatím vedou pouze k přepočítávání hlasů v některých státech (jako Georgia).
Za druhé, paralýza systému při předávání moci má dopad na jednání o dalším rozpočtovém balíku pro USA. Trumpova administrativa nemá v současné chvíli zájem na novém stimulačním balíku spolupracovat a hodila míč na stranu Kongresu. To trhy vnímají negativně vzhledem k tomu, že republikánský šéf Senátu McConnel byl na rozdíl od Bílého domu zastáncem úspornějšího rozpočtového balíku.
A za třetí, v USA rostou nově nakažení jako houby po dešti a dříve než vakcína mohou přijít nové uzavírky ekonomiky. Počty nových případů dosáhly v USA nového rekordu a úmrtí jsou nejvyšší od května tohoto roku. Nový tým epidemiologů Joea Bidena také v důsledku toho varuje před přílišnými sázkami na brzký příchod vakcíny a doporučuje pro nejbližší měsíce spíše posílit systém testování a trasování.
To vše vystavuje akciím v tuto chvíli stopku a pravděpodobně to dříve nebo později pocítíme i na české koruně. Její další rychlé zisky z dnešních úrovní považujeme za málo pravděpodobné a přes pokles nových případů v Česku se koruna pravděpodobně ještě vrátí do defenzivy.
Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *