CZK/€ 24.995 -0,12%

CZK/$ 23.189 -0,41%

CZK/£ 29.176 -0,21%

CZK/CHF 25.620 -0,19%

12. 08. 2020

0 komentářů

Subjekty:

Broker Consulting Index podílových fondů: Dluhopisové a peněžní fondy v červenci investory nepotěšily

 


 

V červenci výkonnost některých skupin podílových fondů stále zůstávala hluboko pod nulou. Dluhopisové a peněžní fondy se v minulosti těšily skutečnosti, že nesly svým investorům od začátku roku kladné zhodnocení, ovšem v červenci si právě tyto dvě skupiny připsaly pokles. Dluhopisové fondy měly v červenci výkonnost -0,82 %, v červnu 1,40 % a peněžní fondy vykazují výkonnost mírně pod hranicí nuly, a to -0,03 %, pro připomenutí v červnu si připisovaly 4,30 % a vykazovaly tak nejvyšší výkonnosti od začátku roku ze všech skupin podílových fondů. Vyplývá to z Broker Consulting Indexu podílových fondů za červenec 2020.

 

„Akciové fondy v červenci vykazovaly YTD výkonnost -6,99 %, v červnu -5,79 %. Z geografického hlediska akciové fondy táhne výkonností dolů Evropa a rozvíjející se trhy, naopak oživení zažívá Čína a USA. Komoditní fondy v poslední době táhne nárůst ceny zlata a stříbra. Cena zlata se pohybuje na svých historických maximech a cena stříbra vzrostla na sedmileté maximum. To je dáno oslabením amerického dolaru, minimálními výnosy bezpečných vládních dluhopisů, zvýšenou poptávkou po drahých kovech, kterou ale můžeme sledovat vždy v dobách krizí a vysoké volatility na kapitálových trzích,“ vysvětluje Lukáš Vokel, produktový analytik Broker Consulting.

Podíváme-li se na výkonnost v měně fondu, tak v červenci posilovaly téměř všechny skupiny podílových fondů. Rozdílná výkonnost fondů v měně fondu a v CZK je dána vývojem měnových kurzů. V červenci koruna mírně posilovala a dolar naopak oslaboval, což přineslo horší výkonnost v CZK u podílových fondů.

„Nesmíme zapomenout, že zdaleka nejsme z koronavirové krize venku a současným cenám na amerických trzích neodpovídá už ani vzdáleně ziskovost firem. Investoři by i nadále neměli přeceňovat krátkodobé výkyvy, hlavně nespekulovat, ale měli by především držet dlouhodobý horizont. V poslední době je možné zpozorovat nárůst propagace různých investičních aplikací. Reklamy tohoto typu se opírají o uživatelskou přívětivost, jednoduchost a hlavně o pozitivní zkušenosti s tímto stylem investování. U podobných reklam je důležité se uvědomit, že většina drobných investorů kvůli nedostatku potřebných zkušeností, znalostí a nízké diverzifikaci dlouhodobě končí se ztrátou,“ varuje závěrem Lukáš Vokel.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *