CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

24. 07. 2020

0 komentářů

Na vlně optimismu

 

Poté, co náladu na finančních trzích výrazně zlepšila dohoda o fondu obnovy, se k ní dnes přidávají i zprávy z průmyslu a služeb v eurozóně. Podle předběžných výsledků indexů nákupních manažerů se situace v těchto odvětvích v červenci dále zlepšila. Celkový PMI se v eurozóně dostal na dvouleté maximum (54,8 bodů) a rekordy zdolal jak ve službách, tak v průmyslu.

Loading



 


Růst nezaznamenala ve firmách pouze produkce ale dokonce i nové objednávky. Růst výroby samozřejmě ovlivnilo odstranění restrikcí a postupný náběh dříve utlumených kapacit, které se nyní zaměřily na dokončování rozdělaných objednávek. Pozitivní ovšem je, že firmy zaznamenávají konečně i vyšší poptávku. Růst nových objednávek zatím není příliš silný, takže tlak na propouštění zatím rozhodně (především v průmyslu) neustává.

Celkově jsou výsledky PMI nadějné, ale na přehnaný optimismus a přepisování výhledů to zatím nestačí. Nejenom proto, že růst objednávek není přesvědčivý, ale i proto že významnou roli sehrávají i velká očekávání firem od dalších měsíců. To, nakolik jsou oprávněná ukáže teprve stabilní růst objednávek, který zatím rozhodně jistý není. Růst z nuly může působit impozantně, ale pořád je třeba jej brát trochu s rezervou.

A pod tímto úhlem je třeba se dívat i na dnešní výsledky nálad v české ekonomice. Sentiment podnikatelského sektoru i spotřebitelů se v červenci výrazně zlepšil a třeba i využití kapacit v průmyslu v posledním měsíci výrazně vzrostlo. Na druhé straně firmy využívají své kapacity asi tak jako v době recese po finanční krizi.

Takže i v tomto případě je otázkou, nakolik je zlepšení spojeno s opadnutím strachu z pandemie, rozjezdu výroby po odstávkách a jak moc je ovlivněno „záplavou“ nových objednávek. Pro více než polovinu průmyslových firem je nedostatečná poptávka aktuální hlavní bariérou dalšího růstu. Tento fakt kontrastuje se situací ve stavebnictví, které trápí stále spíše nedostatek zaměstnanců, zatímco zakázky netrápí ani čtvrtinu firem.

Co tedy říct na závěr? Ekonomika – nejenom ta naše – se odrazila od hlubokého dna. Jak rychle se jí však podaří vystoupat zpátky na vrchol dnešní čísla rozhodně neříkají. Stojí především na radosti ze samotného odrazu a víře v lepší budoucnost.

REKLAMA

Petr Dufek
Finanční trhy
Československá obchodní banka, a. s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Nejdůležitější body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

Letošní sjezd akcionářů Berkshire byl v poněkud utlumené náladě, protože se tentokrát pořádal po dlouhé době bez již zesnulého Charlieho Mungera. Na Buffettovi to bylo poznat. Ovšem i letošní sjezd nabízí investorům velmi cenné poznatky a vhledy do Buffettovi mysli, ohledně trhů a ekonomiky.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *