CZK/€ 24.745 +0,14%

CZK/$ 22.792 +0,00%

CZK/£ 28.930 +0,33%

CZK/CHF 25.049 -0,10%

15. 06. 2020

0 komentářů

Volatilita na trzích stoupá, koruna opět pod tlakem

 

Jako na horské dráze se opět pohybovaly akcie v uplynulém týdnu. Akciový index S&P 500 se v jednu chvíli přehoupl z celoročního pohledu do plusových hodnot. Byl to však krátký výlet, který rychle přešel do největšího mezidenního výprodeje od března 2020.

Důvodů k obavám přitom rozhodně není málo. Americkou i globální ekonomiku čeká nejhorší recese od třicátých let dvacátého století a přetrvává výrazná nejistota ohledně dalších vln pandemie. Americký Fed v uplynulém týdnu přiznal, že posledním číslům z trhu práce nevěří a zůstane naladěn na negativní vlnu. A současně přicházejí zprávy o druhé vlně pandemie z Číny a z jihu Spojených států. Není tedy divu, že po několika týdnech růstu přišlo klopýtnutí a na akciové trhy se vrací volatilita, která negativně dopadá i na střední Evropu – česká koruna se vrací do blízkosti 27,00 EUR/CZK a na frontě s dolarem jsou ztráty ještě výraznější.
Bude zajímavé sledovat, jak nová tržní nejistota ovlivní rozhodování EU o záchranném fondu. Evropská rada se má sejít tento pátek a jednat nejen o návrhu Komise na záchranný fond o velikosti 750 miliard eur, ale znovu také o novém víceletém finančním rámci. Vnitřní rozpory jsou však podle našeho názoru v tuto chvíli natolik veliké, že se jednání pravděpodobně protáhnou do července, kdy předsednictví v Unii převezme klíčové Německo.

A aby se evropští politici nenudili, rozjíždí se tento týden znovu jednání o brexitu. Od konce ledna, kdy Británie vystoupila z EU, byl pokrok v jednáních mizivý. A vzhledem k pandemii COVID-19 není divu. Pravidelné schůzky premiéra Johnsona s šéfkou Evropské komise by od tohoto týdne měly být častější, na druhou stranu je jasné, že brexit pro EU není v tuto chvíli prioritou a Boris Johnson bude tahat v jednáních za “kratší konec provazu”.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

Loading



 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Co sledovat u investic do finančního sektoru v době klesajících úrokových sazeb

Tradiční názor tvrdí, že klesající úrokové sazby jsou pro finanční akcie negativní, protože snižují úrokový výnos. To je však přílišné zjednodušení, které se může ukázat jako nepravdivé. Finanční společnosti jsou různorodou skupinou, v níž banky tvoří pouze jednu část, a mezi jednotlivými společnostmi existují významné rozdíly, které ovlivňují […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *