CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

20. 04. 2020

0 komentářů

Kam s ropou? Cena se propadá, prostory docházejí

 

Ropa se toto pondělí obchoduje zase o něco nížé a novinové titulky jsou plné náhlého, téměř 20% propadu květnového kontraktu, který již brzy vyprší (CLK0). Aktivní obchodníci se již zaměřují na červnový kontrakt (CLM0), který je nyní nejaktivnější, ať už jde o obchodované objemy nebo o počet otevřených pozic.

Loading



 

Dobíhající kontrakt je nyní z větší části v rukou obchodníků s fyzickou ropou a jeho chování potvrzuje, čeho jsme se obávali nejvíce. Spojeným státům dochází skladovací kapacity v Cushingu v Oklahomě, který je centrem pro dodávky ropy WTI, jichž se týkají futures obchodované v New Yorku. Týdenní zpráva agentury EIA (Energy Information Administration) ukazuje, jak karanténní opatření spojená s pandemií viru covid-19 v USA přechodně umrtvila poptávku po benzínu. Zpráva z minulého týdne hovoří o rekordních zásobách benzínu a zároveň došlo k propadu poptávky na nejnižší hodnoty od roku 1992.

S tím, jak stoupá hladina benzínu v nádržích, zároveň klesá poptávka po ropě a tento vývoj zvyšuje poptávku po skladovacích kapacitách. Těch je čím dál méně a cena bezprostředně dodávané nafty jde dolů. Rozpětí mezi květnem a červnem dosahuje téměř 9 dolarů, což jasně ukazuje, že obchodníkům s ropou docházejí fyzické kapacity. Protože kdyby nějaké měli, mohli by nakoupit květnovou ropu, uskladnit ji a v červnu ji na trhu znovu prodat s měsíčním výnosem téměř 60 %.

Spekulanti, kteří nakoupili červnové kontrakty, nyní riskují, že se v nadcházejících týdnech jejich cena přiblíží ceně, za kterou se nyní obchoduje květnový kontrakt. Tomu může zabránit pouze zásadní změna vyhlídek do budoucna – buď díky snížení produkce, až někteří výrobci zbankrotují nebo dočasně přestanou využívat své vrty, nebo díky opětovnému zvýšení poptávky po palivu. 

Poznámka k ropným ETF: Největší aktivně spravované ETF zaměřené výhradně na dlouhé pozice v ropě, jako jsou USO:arcx a UCO:arcx, zvýšily za poslední měsíc čistou držbu ropy o více než 400 %. Tyto ETF se z valné většiny nacházejí na počátku křivky futures a budou měsíc co měsíc čelit průběžným ztrátám až do chvíle, kdy se fundamentální tržní ukazatele konečně stabilizují, což ovšem může trvat i několik měsíců. Jak jsme již zmínili, obchoduje se brzy končící květnový kontrakt na WTI (CLK0) více než 50 % pod cenou kontraktu červnového (CLM0).

REKLAMA

Pokud se tedy fundamentální vyhlídky v následujících čtyřech týdnech nezmění, riskuje červnový kontrakt, že jej potká stejný osud jako právě končící kontrakt květnový, a tento propad se odrazí i na cenách příslušných ETF. Vzhledem k tomu nelze než znovu zdůraznit, jak obtížná a potenciálně nákladná může být snaha nakoupit co nejlevněji „lacinou“ ropu, když jsou fundamentální ukazatele v tak špatném stavu, jak ukazuje velmi vysoké contango.

Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *