CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

07. 04. 2020

0 komentářů

Poslední měsíc silného maloobchodu

 

Únor byl posledním před-koronavirovým měsícem a nepřinesl žádná velká překvapení nejenom na straně výroby, ale vlastně ani spotřeby. Spotřebitelé reálně utratili o necelá 4 % více než loni ve stejném měsíci a více utráceli především za drogerii, vybavení domácnosti a elektroniku. Na své si přišly opět internetové obchody, jejichž tržby tentokrát poskočily o více než 19 %.

Chování spotřebitelů v tomto měsíci tedy ještě nijak nevybočovalo z předchozích kolejí daných rostoucí kupní silou. Jako předchozí čísla z ekonomiky, jsou únorové výsledky vlastně už jen „dávnou“ minulostí, kterou překryl nástup korona-krize lámající téměř všechny dosavadní trendy.

Teprve březnové výsledky naznačí, jak moc byla česká ekonomika zasažena nástupem restriktivních opatření a jak výrazně se změnilo chování spotřebitelů. Už teď je možné říct, že březnové nákupy potravin byly pravděpodobně rekordní a internetoví obchodníci zažili nápor srovnatelný snad jen s Vánocemi.

Celková čísla maloobchodu však budou poznamenaná propadem tržeb v restauracích a hotelech, který nastal po uzavření jejich provozoven. I proto budou březnová čísla daleko zajímavější, protože zároveň ukážou, jak silným útlumem si toto významné odvětví služeb prochází, a rovněž naznačí rychlost a hloubku recese české ekonomiky.

Petr Dufek
Finanční trhy
Československá obchodní banka, a. s.

Loading



 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *