CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

12. 03. 2020

0 komentářů

Jaké nástroje zbyly ECB pro boj s koronavirem?

 

Christine Lagardeová má dnes nezávidění hodnou roli. Měla by investorům nabídnout lék na tržní paniku, ale má už prakticky vybraný zbrojní arzenál. Epidemie koronaviru zastihla ECB se sazbami v hlubokém záporu (-0,5 %) a s rozjetou politikou kvantitativního uvolňování. Přesto pravděpodobně nebude chtít stát se založenýma rukama. Zvlášť, když panika po mimořádných opatřeních Donalda Trumpa zastavující jakékoliv cesty z Evropy do USA pravděpodobně paniku ještě přiživí. Co tedy ECB dnes může nabídnout?

Loading



 


Za prvé, pravděpodobně ještě může kosmeticky snížit sazbu o 10 bps na -0,60 %. Je však otázkou, zda takový krok ve finále někomu pomůže. Části finančního sektoru může přidělat nové vrásky na čele a sám o sobě neudělá moc pro to, aby v důsledku šoku z epidemie na trzích nevyschla likvidita – to je asi hlavní obava části investorů (aby napětí nevedlo ve finále k sebenaplňující finanční nákaze).

Větší důraz by proto měl být kladen na opatření zajišťující dostatek likvidity, zejména pro malé a střední podniky. Na prvním místě může jít o zmírnění podmínek v rámci programu TLTRO3, z kterého by v současné chvíli řada bank v postižených oblastech pravděpodobně jednoduše vypadla. Christine Lagardeová navíc může trhy připravit na agresivnější politiku kvantitativního uvolňování tím, že rozvolní některé z limitů na nákup národních dluhopisů. Toto opatření má smysl zvlášť v kombinaci s plánovanou rozpočtovou expanzí v postižených oblastech, jako je Itálie. Bez pomoci ECB by totiž další rychlý nárůst již tak vysokého veřejného dluhu vedl k nežádoucímu nárůstu výnosů vládních dluhopisů a ve finále i napětí ve finančním systému.

Platí tedy, že ECB má vybraný zbrojní arzenál a nedokáže zázraky. To ale neznamená, že nemá při hašení současného napětí svoji roli a měla by zcela vyklidit pole.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vývoj na finančních trzích – březen 2024

Akciové indexy a zlato na nových maximech. ČNB snižuje úrokové sazby. Kurz koruny stabilní. Vývoj na kapitálových trzích v březnu udělal radost většině investorů. Dařilo se akciím, solidní výnosy zaznamenaly dluhopisové fondy, výrazně stouply ceny komodit a oživení je patrné i na českém realitním trhu.

Text: Jan Traxler

Foto: Shutterstock

03. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *