CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

24. 02. 2020

0 komentářů

Ceny průmyslových výrobců překonaly očekávání finančního trhu

 


 

Ceny průmyslových výrobců v lednu výrazně vzrostly a překonaly očekávání finančního trhu a zřejmě i centrální banky.
Výrazný vliv na meziměsíční růst cen v průmyslu měly ceny energií, zejména pak elektřiny, za zmínku stojí také růst cen v potravinářském průmyslu a v odvětví výroby nábytku.
Lednový meziměsíční nárůst výrobních cen v průmyslu na úrovni 1,3 % byl nejsilnější za uplynulých devět let, tedy od ledna roku 2011.
Meziroční nárůst výrobních cen v tuzemském průmyslu na úrovni 2,4 % byl nejsilnější od června loňského roku.
V dalších měsících ale meziroční růst cen v tuzemském průmyslu s veškerou pravděpodobností zpomalí.

Pro finanční trh je lednový nárůst výrobních cen v průmyslu překvapením, neboť trh očekával zmírnění meziročního růstu z prosincových 2,1 % na 1,3 %.
Růst cen je dle všeho také výraznější, než čekala ČNB, jež ve své únorové prognóze očekávala pro letošní 1. čtvrtletí meziroční růst výrobních cen v průmyslu v průměru tempem 1,5 %.
Leden by ale měl představovat vršek cenového růstu nejen v meziměsíčním, ale také v meziročním vyjádření.
Silnější koruna a vývoj cen ropy budou v dalších měsících tlačit cenový růst ke zpomalení, ve stejném směru budou dle mého názoru působit také ceny v potravinářském průmyslu.
I tak ale bude za letošní 1. čtvrtletí jako celek meziroční růst cen v průmyslu zřejmě silnější, než zmíněných 1,5 %, jež čekala ČNB.

V zemědělství se meziroční pokles výrobních cen zmírnil: v lednu činil -2,9 %, zatímco loni v prosinci ceny meziročně klesly o -3,7 %.
Detailní pohled ukazuje, že se zmírnil pokles cen v rostlinné výrobě, nicméně tyto ceny meziročně i tak klesly o více než 9 %.
V případě živočišné výroby se meziroční nárůst cen naopak zpomalil.

Vývoj cen v rostlinné výrobě by měl i v dalších měsících přispět k utlumení růstu nákladů také v živočišné výrobě a tím také ke snížení cenových tlaků u potravin pro konečné spotřebitele.
Za zmínku stojí, že ČNB pro letošní 1. čtvrtletí ve své únorové prognóze očekávala pokles výrobních cen v zemědělství o -6,1 % poté, co v závěrečném čtvrtletí roku 2019 tyto ceny klesly o -1,8 %.

Navzdory lednovému překvapení na poli průmyslových cen se i nadále domnívám, že pro rok 2020 lze čekat zpomalení růst cen v průmyslu zhruba do oblasti mírně nad úrovní 1 %.
V případě cen v zemědělství lze počítat s poklesem výrobních cen, možná i v řádu několika procent.
To by ve výsledku mělo přispět ke zmírnění celkové inflace v české ekonomice, tedy ke zpomalení růstu spotřebitelských cen, nicméně to by mělo být viditelnější až v průběhu roku 2021.

REKLAMA

Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *