CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

16. 01. 2020

0 komentářů

Výrobní ceny samy o sobě nevolají po zpřísnění měnové politiky ČNB

 


 

Ceny průmyslových výrobců v závěrečném měsíci roku 2019 zrychlily svůj meziroční růst, a to v důsledku vývoje ceny ropy a růstu cen v potravinářském průmyslu.
Prosincový meziroční růst cen v průmyslu na úrovni 2,1 % by ale měl představovat jen přechodné zrychlení a již v prvních měsících roku 2020 by se dynamika růstu cen v tuzemském průmyslu měla zmírnit.
Za celé závěrečné čtvrtletí roku 2019 se ceny průmyslových výrobců zvýšily meziročně o 1,3 %, zatímco ČNB ve své listopadové prognóze čekala růst průmyslových cen na úrovni 1,5 %.

Trh v případě prosince očekával zrychlení meziročního růstu výrobních cen v tuzemském průmyslu z 0,9 % na 2,0 %, skutečně vykázaný růst 2,1 % je tak mírně nad očekáváním trhu.
Zrychlení růstu byl v případě prosince očekáváno zejména v důsledku meziročního porovnání ve vývoji cen ropy, ke zrychlení přispěly ale také ceny v potravinářském průmyslu.
Již v prvních měsících letošního roku by ale měl proinflační efekt ze strany cen ropy odeznívat, k čemuž napomůže i silnější koruna.
V případě potravinářského průmyslu by pak měly ke zpomalení cenového růstu přispět klesající výrobní ceny v zemědělství.

Zemědělství hlásí prohloubení tempa meziročního poklesu výrobních cen: v prosinci pokles činil -3,7 %. Pokles cen v zemědělství je tažen propadem cen v rostlinné výrobě.

Pokles cen v rostlinné výrobě by měl přispět k utlumení růstu nákladů také v živočišné výrobě a přispět ke snížení cenových tlaků u potravin pro konečné spotřebitele.
Za celý závěrečný kvartál loňského roku klesly ceny zemědělských výrobců o -1,6 %, zatímco ČNB čekala růst 0,2 %.

Vývoj výrobních cen v průmyslu i zemědělství vnímám coby argument ve prospěch stability úrokových sazeb ČNB.
Růst výrobních cen byl v závěrečném čtvrtletí slabší, než čekala ČNB, a v případě zemědělství ceny meziročně výrazně klesají: výrobní ceny tak samy o sobě nevolají po zpřísnění měnové politiky.

REKLAMA

Co se týče celoročního vývoje, tak ceny průmyslových výrobců vykázaly za celý rok 2019 nárůst 2,6 %, což bylo zrychlení z růstu 2,0 % vykázaného v roce 2018.
Ceny zemědělských výrobců za celý rok 2019 vzrostly o 4,9 %, když v roce 2018 činil jejich růst pouze 0,1 %.
Pro rok 2020 lze čekat zpomalení růst cen v průmyslu zhruba do oblasti 1 %, v případě cen v zemědělství lze počítat s jejich poklesem, možná i v řádu několika procent.

Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *