CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

16. 12. 2013

0 komentářů

Pohledem finančních analytiků: Jak bylo letos a co přinese rok 2014

 


 

„Lépe by se mělo vést Spojeným státům i eurozóně,“ říká Jan Bureš, hlavní ekonom Ery. „Na starém kontinentě ale oživení bude dál pomalé a růst pravděpodobně výrazně nepřekoná 1 %. Hlavními brzdami bude absence domácí poptávky, nefungující jednotný pracovní trh a rizika spojená s přechodem na jednotný bankovní dohled,“ dodává. Ekonomika USA vypadá podle Bureše na první pohled zdravěji a jediným výraznějším rizikem jsou v tuto chvíli složité debaty nad navýšením dluhového stropu.

Svítá na lepší časy také u nás?

I česká ekonomika by se pozvolna měla vracet k růstu. „Pozitivně by ji mohla i nadále ovlivňovat zahraniční poptávka, zvláště po osobních automobilech,“ vysvětluje analytik ČSOB Petr Dufek. Rok 2014 by podle něj mohl přinést dlouho očekávaný obrat v investicích firem a snad i veřejného sektoru. „Novou realitou, s níž se budou muset potýkat jak spotřebitelé, tak výrobci a obchodníci, bude slabá koruna. Po letech přichází díky levnějším energiím a telefonování období rekordně nízké inflace, která by se mohla konečně příznivě projevit na kupní síle domácností,“ doplňuje Dufek.

Tahounem je průmysl

Oba analytici se shodují na tom, že chybí domácí poptávka a většímu propadu brání pouze zpracovatelský průmysl. „V propadu i nadále pokračuje bytová výstavba. Rok 2013 tak zřejmě bude nejhorším rokem pro výstavbu bytů za posledních 17 let,“ upozorňuje Petr Dufek z ČSOB. „V příštím roce by se už měly projevit důsledky intervence, které pomohou především exportérům. Ovšem nemyslím si, že se to výrazněji promítne do vyšší ochoty investovat a nabírat nové pracovníky. Pro tato rozhodnutí je klíčová síla zahraniční poptávky a obecná stabilita podnikatelského prostředí,“ uzavírá Jan Bureš z Ery.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *