CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

16. 12. 2019

0 komentářů

Akcie opatrně dobývají nové rekordy…

 

Konec týdne byl ve znamení velké úlevy z klesajícího geopolitického napětí. Jasný mandát pro Borise Johnsona výrazně snižuje nejistotu spojenou s brexitem alespoň pro nejbližší měsíce. A současně s tím světlo světa spatřila první fáze americko-čínské obchodní dohody. Ve zkratce je o tom, že se Čína zavázala nakupovat ve velkém americké výrobky.

Loading



 

Podle zpráv z amerického ministerstva obchodu se Čína zavázala nakupovat vybrané zboží a služby v hodnotě, která má přesahovat jejich úrovně z roku 2017 o více než 200 miliard dolarů. Výměnou za to Spojené státy upustily od plánovaného zavedení cel (15.12.) a navíc sníží cla z 15 % na 7,5 % u zboží v hodnotě za 120 miliard dolarů. Dalších dovozy v celkovém objemu 250 miliard dolarů ovšem zůstanou nadále zatížené 25% cly. Detailní právníky zpracovaná podoba dohody bude k dispozici až v lednu. Podle Donalda Trumpa ovšem mají prakticky okamžitě startovat nová jednání nad druhou fází obchodní dohody.To vše na trhy nalilo nový optimismus. Akciové trhy zakončily týden rozšířením zisků – americký index S&P 500 dosáhl na nová maxima, zatímco evropské akcie jsou nejvýše od roku 2015. Investoři věří, že pokles geopolitického napětí by mohl vést v roce 2020 k ukončení průmyslové recese v řadě ekonomik (na prvním místě v Německu).

Poslední tvrdá čísla z průmyslu minimálně v Evropě zatím stále ukazovala velice špatné výsledky ve čtvrtém kvartále. Podnikatelské nálady se ovšem začaly v posledních měsících stabilizovat, a to v kombinaci s poklesem geopolitického napětí vlévá trhům novou krev do žil.

Dnes proto bude klíčové sledovat první prosincové odhady podnikatelských nálad PMI v eurozóně – další zlepšení by se trhům líbilo, a to i přesto, že řada akciových trhů a rizikových aktiv začíná vypadat relativně draze.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *