CZK/€ 25.090 -0,22%

CZK/$ 23.448 -0,02%

CZK/£ 29.338 -0,27%

CZK/CHF 25.714 +0,09%

17. 06. 2013

0 komentářů

Unipetrol představil strategii pro roky 2013 – 2017

 


 

Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 1,3 % z dubnových 1,7 %. Opět zde hrály roli klesající ceny zemního plynu a telefonických služeb. Rozhodující vliv na výši meziroční hladiny spotřebitelských cen měly potraviny a nápoje, vliv cen v oddíle bydlení se snížil. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,5 %, ceny služeb o 1,1 %. Index RM v uplynulém týdnu zahájil na hodnotě 1.900,02 bodů a uzavíral na hodnotě 1.851,64 bodů (-2,55 %). Celkový objem obchodů dosáhl hodnoty 111 mil. Kč.

Unipetrol představil strategii pro roky 2013 – 2017

Navzdory obtížným makroekonomickým podmínkám a významným tržním výzvám plánuje Unipetrol zlepšit své finanční výsledky a zajistit jejich stabilní a kladnou úroveň, která umožní realizaci investic a rozvoj zdrojů skupiny. Společnost se hodlá soustředit na dosažení provozní dokonalosti a zlepšení efektivity napříč klíčovými oblastmi svého podnikání. V rafinérském segmentu půjde o maximální využití výrobních kapacit. V petrochemickém segmentu Unipetrol posílí tržní pozici prostřednictvím restrukturalizace a zlepšením podmínek a výkonnosti výrobních aktiv. Hlavním cílem pro maloobchodní segment je výrazné navýšení tržního podílu a dosažení lepších prodejů v nepalivovém segmentu. V následujících několika letech společnost Unipetrol plánuje také zabezpečení energetických potřeb při optimalizovaných nákladech.

Mezi cíle nově přijaté strategie patří:

– Kumulovaný provozní zisk EBITDA (na bázi LIFO) v letech 2013 – 2017 na úrovni 25 mld. Kč.

– Celkové investiční výdaje (CAPEX) v letech 2013 – 2017 na úrovni 19 mld. Kč.

REKLAMA

– Nárůst volných peněžních toků (Free Cash Flow – FCF) v průměru o 27 % na 1,5 mld. Kč ročně.

– Zvýšení podílu na maloobchodním trhu na 20 %.

– Udržení míry zadluženosti na úrovni do 20 % v průběhu časového horizontu strategie (2013–2017).

Erste Group Bank prodloužila oprávnění na prodej svých akcií

Představenstvo společnosti Erste Group Bank schválilo prodloužení oprávnění spořitelnám, které tak mohou přistoupit k prodeji akcií Erste Group k 25. červnu 2013. Spořitelny by mohly prodat přes 5 mil. kusů akcií Erste Group, což je 1,3 % podíl na společnosti. Doba trvání tohoto oprávnění je až do 15. května 2018. Pokud by spořitelny přistoupily k prodeji akcií Erste Group, mělo by to negativní vliv na cenu akcií.

REKLAMA

Fortuna uzavřela novou smlouvu o úvěru v různých měnách

Společnost Fortuna Entertainment Group N.V. oznámila uzavření smlouvy na 6-letý úvěr v různých měnách v celkové výši 50 mil. EUR s Českou spořitelnou, a.s. Smlouva o úvěru byla podepsána 4. června 2013.

Úvěr bude použit na refinancování stávajícího bankovního dluhu společnosti, na výplatu části dividendy a distribuci emisního ážia a dále na investice do nových produktů v oblasti sportovního sázení.

Nové financování je tvořené ze tří základních facilit: z amortizovaného úvěru ve výši 25 mil. EUR, neamortizovaného úvěru ve výši 20 mil. EUR a z revolvingového úvěru ve výši 5 mil. EUR.

Celková úroková sazba u nového financování se skládá ze základní sazby EURIBOR/PRIBOR a marže v rozmezí 1,75 – 3,00 %, v závislosti na poměru čistého dluhu k ukazateli EBITDA. Oproti předchozímu úvěrovému financování dojde k úspoře nákladů díky změně v zajištění úrokovým swapem. Stejně jako v případě posledního financování je úvěr zajištěn a to akciemi dceřiných společností skupiny v České republice, na Slovensku a v Polsku, zástavou bankovních účtů a ochrannou známkou Fortuna.

K 3. červnu 2013 vykázala Společnost čistou hotovost (net cash) ve výši 3 mil. EUR; po refinancování a výplatě dividendy bude pozice čistý dluh (net debt) činit zhruba 32 mil. EUR.

Volkswagen svolává vozy do servisů kvůli technickým závadám

Německý automobilový koncern Volkswagen svolá v Austrálii kolem 26 tisíc vozů kvůli technickým závadám. Australská vláda podle agentury Reuters vyšetřuje problémy se ztrátou výkonu motoru, kvůli kterým na dálnici tragicky zahynula v roce 2011 řidička modelu Volkswagen Golf. Před několika týdny musel Volkswagen svolat do servisů 91 tisíc automobilů v Japonsku, u kterých bude nutné zkontrolovat a případně opravit převodovku.

Obavy týkající se technické bezpečnosti poslední dobou nabývají na zájmu medií poté, co se jeden realitní agent v Melbourne rozhodl s automobilkou soudit a získal mezi své příznivce dalších 200 nespokojených majitelů vozidel této německé automobilky. Volkswagenu se nicméně daří naplňovat svůj ambiciózní plán – stát se do roku 2018 největším výrobcem aut v Evropě a předběhnout tak Toyotu a General Motors. Volkswagen loni zvýšil celosvětový prodej o 11 % na rekordních 9,07 milionu vozů.

Změna doporučení pro Telefónica Czech Republic

Erste Group Bank snížila cílovou cenu pro akcie společnosti Telefónica Czech Republic na 280 Kč z předchozích 360 Kč.

Změna doporučení pro ČEZ

HSBC snížila cílovou cenu pro Čez na 490 Kč z 550 Kč. Doporučení bylo ponecháno na „underweight“.

Změna doporučení pro NWR

Fio banka snížila cílovou cenu pro akcie NWR z původních 93 Kč na 44 Kč. Doporučení je na stupni „koupit“.

Současně však Fio banka upozorňuje, že investice do akcií NWR je aktuálně spojena s vyššími riziky s ohledem na skutečnost, že společnost se nyní potýká s obtížnými ekonomickými podmínkami, které aktuálně vytvářejí negativní tlak na její ziskovost a hotovostní pozici. Hospodaření NWR je aktuálně ztrátové. Domnívá se však, že plánovaná úsporná opatření postupně povedou ke zlepšování hospodaření a ke stabilizaci společnosti. Za důležité rovněž považuje skutečnost, že splatnost významnější části dluhu nastává až v roce 2018, což společnosti poskytuje prostor pro realizaci optimalizačních opatření a strategických plánů.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *