CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

05. 08. 2019

0 komentářů

Subjekty:

ZLATO MŮŽE OPĚT ZAZÁŘIT

 

Analýza Fidelity International k situaci na trhu a výhled pro zlato

Poté, co prorazilo několikaletou úroveň 1350 dolarů za unci, je zlato opět v centru pozornosti. „V dlouhodobém horizontu očekáváme více cenových posunů nahoru díky přesvědčivé kombinaci klesajících úrokových sazeb, rostoucím dlouhodobým inflačním očekáváním a zvyšujícím se obavám z recese,“ vysvětluje investiční analytik Fidelity International Oscar Hutchinson.

Loading



 

Zlato může být kontroverzním tématem vzhledem k velmi široké skupině investorů a mnoha různým faktorům ovlivňujícím jeho cenu. Investoři jej často považují za bezpečný přístav ve chvíli, kdy panuje panika na trhu. To ale není aktuální situace, soudě podle klidného indexu VIX a amerických akcií, které dosahují všechna možná maxima. Cena zlata má přitom růstové tendence, jestliže úrokové sazby klesají nebo inflace roste.

Neskutečný růst cen zlata mezi lety 2000 a 2012 nastal v reakci na prudký pokles výnosů upravených o inflaci u amerických desetiletých vládních dluhopisů. Tento trend začal už během finanční krize v roce 2008 a v následujících letech uvolňování centrální banky. Cena zlata nakonec klesla po roce 2013, v průběhu let 2016 až 2018 se ustálila a dosáhla vrcholu kolem 1 350 USD, když Federální rezervní systém začal zvyšovat sazby a kontrolovat likviditu.

Jestřábí postoj FEDu se tento rok obrátil s tím, jak rostly obavy, že už bezprostředně hrozí světové ekonomické zpomalení. I řada dalších významnějších centrálních bank přehodnotila svou holubičí rétoriku, což pomohlo zlatu dostat se na 6leté maximum, přičemž vládní dluhopisy s dlouhodobou splatností padají na odpovídající minima.

Chřadnoucí inflace, zlato taky. Obvykle…

REKLAMA

V případě zpomalení nebo recese, uvidíme pravděpodobněji deflaci než inflaci, což je obecně pro ceny zlata negativní. Ale ne vždycky. V nedávné minulosti bylo mnoho případů, kdy deflace byla doprovázená jak posilujícím americkým dolarem, tak rostoucí cenou zlata. Bylo to hlavně v období, kdy se investoři snažili vyvarovat rizika, což bylo třeba během světové finanční krize 2008, při krizi Eurozóny v roce 2010 nebo během propadů na asijských akciových trzích z roku 2016.

Kromě toho, jakákoliv deflace bude pravděpodobně jen prchavá. Jako odpověď na hrozbu deflace se monetární politika pravděpodobně posune k maximálnímu uvolňování. Jelikož mají centrální banky méně „munice“ než v předchozích cyklech uvolňování, vlády budou pravděpodobně nuceny zvětšit páku a použít více fiskálních stimulů. To může odstartovat větší inflaci, než jaká byla v období po roce 2008, kdy jsme zaznamenali uvolněnou monetární politiku společně s přísnější fiskální politikou.

Zatímco výše uvedené nemusí přesně fungovat, zlato je jediný kov, který si může vést lépe než jiné nástroje jak během deflační recese, tak i během inflační politiky na deflaci reagující. Po osmi letech upevňování své pozice a nedávném oživení si myslíme, že zlato pravděpodobně vystoupá během 5–10 let na cenu 1 700 dolarů za unci a poté spadne zpátky na 1000 dolarů.

Důsledky pro investování

REKLAMA

„Tohle vše by podle nás mohlo podpořit australské akcie těžebních společností, které se specializují na zlato a které také posílily díky oslabujícímu australskému dolaru. Tato měna nedávno zvolna oslabovala kvůli rizikům pramenícím z čínského zpomalení v kombinaci s uvolněnou politikou centrální banky v Austrálii. Ta pravděpodobně ještě bude pokračovat, což učiní australský dolar pro spekulanty méně přitažlivý, aby ho nakupovali a drželi.

Obojí, rostoucí cena zlata a klesající australský dolar, by podpořilo silné ziskové momentum domácích těžařů zlata. Jako vždy by si však investoři měli udělat svůj vlastní průzkum a opatrně si vybírat, aby se vyvarovali podvodům a společnostem, které dělají špatná rozhodnutí, co se týče alokace kapitálu,“ dodává Oscar Hutchinson, analytik Fidelity International.

Navzdory tomu, že jsou poháněny makroekonomickými stimuly, jako je zpomalování ekonomik a holubičí politiky centrálních bank, zlaté akcie pravděpodobně neporostou rovnoměrně. Je to proto, že většina investic v sektoru je poháněna pasivními zlatými fondy ETF, které nejsou sensitivní na valuace, ale místo toho se orientují na stimuly cen zlata.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *