CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

08. 03. 2013

0 komentářů

ECB zatím nechce záporné sazby

 


 

Na druhou stranu, soudě podle komentářů, Mario Draghi a jeho družina v tuto chvíli věří, že již pro ekonomiku udělali dost, a otevírat víc měnové kohouty zatím nehodlají. Ostatně v tuto chvíli nemají ani moc normálních nástrojů, jak by toho mohli dosáhnout. Depozitní sazba (za kterou si banky ukládají u ECB) je již na nule a snižování základní sazby samo o sobě nemá velký smysl.

Alternativou, která byla i včera diskutována, je srazit depozitní sazbu do záporu. Mario Draghi ale včera na tiskové konferenci varoval před řadou nezamýšlených negativních důsledků, které by takový krok mohl mít. Měl pravděpodobně na mysli i zkušenosti z Dánska, kde negativní depozitní sazba nepřiměla bankovní sektor k větší úvěrové aktivitě. Naopak část nákladů s negativními sazbami přenesly banky na klienty a část se jim promítla negativně ve vlastním zisku.

V tuto chvíli tak pravděpodobně ECB nebude dělat kromě jemných verbálních intervencí typu “sazby budou nízko tak dlouho, jak bude zapotřebí” prakticky nic. Dalšímu uvolňování měnových podmínek by muselo předcházet ještě výraznější zhoršení hospodářského výhledu a především ztráta víry v oživení ekonomiky v polovině tohoto roku. I v takovém případě by ale asi ECB nesnižovala depozitní sazbu do záporu, ale spíše by se soustředila na opatření zlepšující dostupnost peněz pro menší podniky.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *