CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

10. 05. 2019

0 komentářů

Koruna na vlně negativního sentimentu investorů

 

Tuzemská míra nezaměstnanost v dubnu dosáhla nového minima na úrovni 2,7 %. Potvrzuje se tak i nadále utažený trh práce. Za poklesem ale nenajdeme až tak příznivý vývoj české ekonomiky jako spíš nástup sezónních prací ve stavebnictví a v zemědělství. Především stavebnictví je hladové po nových pracovních silách, jejichž nedostatek vidí jako hlavní překážku svého růstu. Očekáváme, že míra nezaměstnanosti ještě dále poklesne a v průměru se udrží pod třemi procenty. Celý komentář naleznete na http://bit.ly/2vVk8tn.

Loading



 

Záznam z jednání bankovní rady ČNB ze začátku května poodhalil pár detailů z diskuze radních. Oproti oficiálnímu výstupu z jednání bankovní rada v záznamu zdůrazňuje rizika uvolněnější fiskální politiky v příštím roce. Zároveň někteří členové zmínili obavy ze současného extrémního sucha v Evropě, což by mohlo vést k vyšším cenám potravin. Celý komentář včetně našich očekávání ohledně dalších kroků ČNB naleznete na http://bit.ly/2VebLmU.

Na devizovém trhu byl v závěru týdne klid. Koruna se po většinu celého týdne pohybovala lehce nad úrovni 25,70 za euro a za posledních pět dní si pohoršila o 0,11 %. Polský zlotý ve stejném období oslabil o 0,46 % a maďarský forint o 0,12 %. Region po celý týden čelil výprodeji rozvíjejících se trhů díky negativnímu sentimentu investorů ohledně vývoje obchodních vztahů mezi USA a Čínou. K tomu se přidala další vlna výprodejů v Turecku kvůli opakování komunálních voleb v Istanbulu a rostoucímu politickému riziku. Obdobnému negativnímu prostředí bude pravděpodobně muset čelit koruna i příští týden.

František Táborský
Komerční banka

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *