CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

24. 03. 2019

0 komentářů

Týden finanční gramotnosti vyvrcholí konferencí v ČNB

 

V posledním březnovém týdnu se do Česka vrací Global Money Week, největší akce zaměřená na finanční vzdělávání dětí a mládeže, probíhající letos ve 169 zemích. Světový týden vzdělávání o penězích a finanční gramotnosti vyvrcholí 10. dubna odbornou konferencí v prostorách ČNB.

Loading



 

V Česku se do Global Money Week (GMW), který letos probíhá ve 169 zemích po celém světě, zapojí na 120 základních i středních škol a dětských domovů a více než 30 institucí a knihoven. V rámci akce, jejímž letošním heslem je „Šetři, uč se, vydělávej“, proběhnou na řadě škol přednášky, workshopy a besedy zahrnující i několik desítek certifikovaných evropských finančních poradců EFP/EFA. „Jsme rádi, že se nám daří do největší akce zaměřené na finanční vzdělávání dětí a mládeže zapojovat nejen školy, ale také dětské domovy. Finanční gramotnost je klíčem pro úspěšný start v životě a dětem bez stálého rodinného zázemí můžeme touto cestou alespoň částečně vynahradit jejich životní hendikep,“ říká Marta Gellová, spoluzakladatelka a předsedkyně rady EFPA ČR, která akci GMW v Česku spolupořádá, a spoluautorka knihy Na penězích záleží.

Součástí GMW je již tradičně turnaj školních tříd ve hře o životě a financích FinGR Play, do něhož se letos zařadilo téměř 40 škol. Hru FinGR Play je ale možné hrát celoročně – jejím cílem je provést svěřenou virtuální rodinu nástrahami a příležitostmi v životě a úspěšně jí dovést ke splnění cílů a dosažení finanční nezávislosti v deseti kolech, která představují celkem třicet let života běžné české domácnosti. „Hra a soutěžení patří mezi nejlepší nástroje jak děti a mládež k tématu finanční gramotnosti a odpovědnosti při nakládání s penězi přitáhnout. Mohou si tak ve virtuálním světě vyzkoušet jak odpovědně a správně řídit rodinný rozpočet a pracovat s finančními službami a nástroji, s nimiž se v dospělosti setkají – spořením, pojištěním, investicemi a úvěry,“ vysvětluje Kateřina Lichtenberková, expertka v oblasti finanční gramotnosti z yourchance, o.p.s..

Cílem letošního ročníku Global Money Week je do aktivit zapojit patnáct tisíc dětí ve školách, knihovnách, dětských domovech, v rámci turnaje FinGR Play a také na akci s youtoubery, která se koná 6.4. v Centru Černý Most.

Odborná konference GMW

REKLAMA

Závěrečnou a vrcholnou událostí Global Money Week bude konference o finanční gramotnosti, která proběhne ve středu 10. dubna v prostorách České Národní Banky. Vedle viceguvernéra ČNB Tomáše Nidetzkého a zástupkyň pořádajících organizací yourchance a EFPA ČR na ní s příspěvky na téma finanční gramotnosti vystoupí představitelé bank, finančně poradenských společností, MŠMT, fintech a neziskových organizací. „Cílem Global Money Week je oslovit nejen děti a mládež, ale také působit na skupiny sociálně vyloučené a ohrožené předlužením, i na širší veřejnost. Tři panelové diskuse v odpolední části konference proto budou věnovány roli rodičů ve finančním vzdělávání dětí, úloze municipalit v celoživotním finančním vzdělávání a problematice oddlužení,“ dodává Marta Gellová. Kompletní program konference naleznete na webu EFPA.

Záštitu nad letošním ročníkem GMW poskytlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a

Ministerstvo financí ČR. Hlavním partnerem je Komerční Banka, závěrečnou odbornou konferenci pak zaštiťuje Česká národní banka. Kompletní přehled škol, dětských domovů, knihoven, úřadů, institucí a bank, které se do letošního GMW zapojí je k dispozici na webu akce.

Tisková zpráva Global Money Week 2019

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

P. Budinský: Bude ČNB bránit dalšímu oslabování koruny?

Pro omezení volatility koruny by bylo žádoucí, aby bankovní rada snižovala úrokové sazby častěji a až na výjimky maximálně o 0,25 procentního bodu. To lze docílit zvýšením počtu  měnově politických jednání z osmi třeba na dvanáct, nebo ještě lépe na omezenou dobu vyhlásit každé zasedání bankovní rady jako měnově […]

Text: Petr Budinský

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *