CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

22. 03. 2019

0 komentářů

Ztrátová firma EMTC vydává další emisi dluhopisů i přes opakované výhrady auditora, který situaci společnosti označil za velmi nejistou

 

Společnosti EMTC – Czech a.s. podnikatele Tomáše Bárty, která již několik let emituje dluhopisy bez ratingu a zajištění, byl Českou národní bankou schválen další dluhopisový prospekt. Dokument firmu, v rámci desetiletého dluhopisového programu, opravňuje k emitování dluhopisů až do výše 3 miliardy Kč. To vše navzdory skutečnosti, že firma již dříve dostala od ČNB pokutu ve výši 600 000 Kč a její hospodářské výsledky jsou dlouhodobě nevalné. Podle auditora navíc hrozí EMTC neschopnost splatit stávající dluhopisy v objemu přes půl miliardy korun. Právě tyto závazky má zřejmě Bárta v úmyslu kompenzovat další emisí dluhopisů.

Loading



 

Na základě dluhopisového programu z roku 2017 je Bárta oprávněn vydávat jednotlivé emise dluhopisů v celkové hodnotě 3 miliardy Kč. Podle mezitímní účetní závěrky k 30. červnu 2018 je však společnost EMTC ztrátová. Zatímco v polovině 2017 činil hospodářský výsledek společnosti 38 074 000 , po roce vykazuje alarmující ztrátu -69 988 000 Kč.

„Ke dni 31. ledna 2019 evidoval emitent celkové neuhrazené dluhy ve výši 619 476 333,41 Kč, z nichž neuhrazené dluhy po splatnosti činily 18 635 345,50 Kč,“ uvádí aktuální prospekt.

Podle Bárty je zvyšující se záporná hodnota vlastního kapitálu plánovaná, protože se skupina EMTC – Czech a.s. stále nachází v investiční fázi rozvoje softwarového projektu Lipa Learning. Tuto skutečnost však Bárta opakuje již několik let. Záporné hospodaření společnosti a fakt, že Bárta spoléhá pouze na svůj vlajkový projekt, ukazuje, že riziko nesplacení dluhopisů je značné, což potvrzuje i samotný prospekt. „Se stávajícím zadlužení emitenta je spojeno riziko, že se emitent může dostat do prodlení s plněním svých dluhů z dluhopisů,“. Celková hodnota vydaných a nesplacených dluhopisů ke dni vydání prospektu přitom činí 542 904 000 Kč.

Na aktivity Tomáše Bárty již upozornil poradensko-spotřebitelský server Rizikovedluhopisy.cz, když poukázal na fakt, že firma v daném termínu nezveřejnila své aktuální ekonomické ukazatele tak, jak jí to ukládá zákon. Účetní závěrku za rok 2017 totiž společnost do Sbírky listin vložila až v lednu 2019, tedy téměř s ročním zpožděním.

REKLAMA

„Stav, kdy firmy emitující korporátní dluhopisy porušují tuto elementární zákonnou povinnost, je alarmující. Nelze předpokládat, že jde pouze o opomenutí či neznalost zákona. Máme důvodné podezření, že se jedná o zlý úmysl s cílem zatajit aktuální ekonomickou situaci a získat od spotřebitelů miliardy korun“ uvádí Eliška Skřivanová, tisková mluvčí serveru Rizikovedluhopisy.cz, který spotřebitelům radí, jak nenaletět tzv. finančním šmejdům. „Pokud firma nemá ve sbírce uveřejněné účetní závěrky, výroční zprávy nebo zprávy auditora, mělo by to být pro potenciální drobné investory varování,“ dodává.

Tisková zpráva Rizikovédluhopisy.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

P. Budinský: Bude ČNB bránit dalšímu oslabování koruny?

Pro omezení volatility koruny by bylo žádoucí, aby bankovní rada snižovala úrokové sazby častěji a až na výjimky maximálně o 0,25 procentního bodu. To lze docílit zvýšením počtu  měnově politických jednání z osmi třeba na dvanáct, nebo ještě lépe na omezenou dobu vyhlásit každé zasedání bankovní rady jako měnově […]

Text: Petr Budinský

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *