CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

21. 01. 2019

1 komentář

Lego poráží dluhopisy, zlato i akcie

 

Zhodnocení stavebnic dánské společnosti Lego poráží v dlouhodobém horizontu dluhopisy, zlato i akcie velkých korporací. Vyplývá to z analýzy, kterou zpracovala ruská ekonomka Viktoria Dobrynskaja.

Loading



 

Ekonomka podle serveru Bloomberg analyzovala vývoj cen 2 300 sad stavebnic vyrobených mezi lety 1987 a 2015. K nejúspěšnějším patří například postavička tzv. Darth Revana z Hvězdných válek, která se ještě v roce 2014 prodávala za necelé čtyři dolary, ale nyní již její hodnota dosahuje téměř 30 dolarů.

Hodnota stavebnic roste na druhotném trhu v průměru o jedenáct procent každý rok. Z dlouhodobého pohledu Lego překonává například i index S&P 500. S investicí do Lega jsou ovšem podle analýzy spojené relativně vysoké transakční náklady, většina obchodů se totiž uskutečňuje přes portál eBay. Reálný výdělek také závisí na typu stavebnice.

Stavebnice s méně dílky podle analýzy dosahují vyššího zhodnocení. Zatímco menší sety s méně než 113 dílky si ročně připisují 20 procent, větší sady pouze jednotky procent ročně. „Hodnota stavebnic nevykazuje významnější souvztažnost s ohledem na hospodářský cyklus a finanční krize,“ vysvětluje autorka hlavní výhodu investice do hračky.
Zdroj : E15.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *