CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

23. 11. 2018

0 komentářů

Průzkum PMI naznačuje, že růst HDP eurozóny se v závěrečném čtvrtletí 2018 zvýší jen nepatrně

 

Průzkum PMI signalizuje, že růst hospodářské aktivity v eurozóně se v listopadu dále zpomalil: kompozitní PMI indikátor je nyní nejslabší od konce roku 2014. Ekonomika eurozóny dle průzkumu PMI sice i nadále roste, tempo růstu se ale zpomaluje, což platí jak o zpracovatelském průmyslu, tak o službách.

Loading



 


Na zpracovatelský průmysl v eurozóně nepříznivě dopadají zvyšující se bariéry v mezinárodním obchodě, vliv má také obecně slabší poptávka na některých významných trzích, například v Číně.

Výrobci automobilů se stále vyrovnávají s přísnějšími emisními normami, jež v Evropské unii vstoupily v platnost počátkem září.
Vliv tohoto faktoru bude zřejmě trvat i po několik dalších měsíců, nicméně nové emisní normy nejsou jediným faktorem, jenž na průmyslovou aktivitu v eurozóně momentálně doléhá.

Protekcionismus v mezinárodním obchodě a růst politických nejistot, z nichž se řada týká samotné Evropy, se zřejmě přenesou i do počátku nového roku. Důležité bude, jak se například podaří vyřešit otázku brexitu: zde se sice mezi EU a Spojeným královstvím rýsuje dohoda, zdaleka ale není jisté, zda nalezne dostatečnou podporu na britské politické scéně.

Listopadový průzkum potvrzuje trvající pesimismus, co se týče zakázek ve zpracovatelském průmyslu.
Německo i Francie hlásí pokles nových průmyslových objednávek, totéž platí pro průmyslové objednávky v eurozóně jako celku, což je varovný signál i pro zpracovatelský průmysl ve středoevropském regionu.

Provázanost středoevropského průmyslu s Německem naznačuje, že slabší růst průmyslové aktivity v eurozóně bude působit coby brzda i pro výrobce v české ekonomice, totéž platí i pro zpracovatelský průmysl v Maďarsku či Polsku.

REKLAMA

Průzkum PMI naznačuje, že růst HDP eurozóny se v závěrečném čtvrtletí letošního roku zvýší jen nepatrně, v mezičtvrtletním vyjádření na 0,3 %, když ve 3. čtvrtletím růst zaostal za očekáváním a činil pouhé 0,2 %.

Za celý rok 2018 lze očekávat zpomalení tempa růstu HDP eurozóny mírně pod 2 % s dalším zpomalením v roce 2019.
ECB tak v prosinci dle všeho bude muset přepsat svou stávající prognózu hospodářského růstu dolů, když v zářijové prognóze čekala růst 2,0 % pro letošní rok a 1,8 % pro rok 2019.
Pro připomenutí: v roce 2017 byl v eurozóně jako celku vykázán růst HDP na úrovni 2,5 % a je zřejmé, že šlo o pomyslný vrchol vlny hospodářského růstu.
Pro letošek očekáváme růst na úrovni 1,9 %, v roce 2019 by pak růst HDP eurozóny mohl zpomalit na 1,6 %.

c
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *