CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

16. 11. 2018

0 komentářů

Z pohledu ČNB je vývoj cen výrobců faktorem hovořícím pro zpřísňování měnových podmínek v české ekonomice

 

Ceny průmyslových výrobců v říjnu zrychlily svůj meziroční růst: nyní rostou nejrychleji od ledna roku 2012. Zrychlení meziročního růstu cen průmyslových výrobců bylo taženo naprostou většinou odvětví, významný dopad měl zjevně růst cen ropy. K růstu se vrátily také výrobní ceny v zemědělství a lze předpokládat, že tato tendence bude dále zesilovat jak ve zbytku letošního roku, tak v prvním pololetí 2019.

Loading



 


Výrobní ceny v české ekonomice zrychlují svůj růst: platí to jak o průmyslu, tak o zemědělství. Projevuje se zde vývoj cen komodit na světových trzích, tedy růst cen ropy či základních kovů, letošní horké počasí vede k růstu cen v rostlinné výrobě. Absence posilování koruny, výrazný růst mezd a nadále silná poptávka v tuzemské ekonomice jsou dalšími faktory, jež vedou k rychlejšímu růstu výrobních cen.

Říjnový meziroční růst cen průmyslových výrobců na úrovni 3,9 % je nejsilnější od ledna 2012 a ceny v průmyslu rostou rychleji, než co pro závěrečné čtvrtletí letošního roku předpokládala ČNB. Ceny ropy v listopadu klesly a jejich výrazná proinflační role, zaznamenaná v říjnu, by se tak neměla opakovat, nicméně růst cen průmyslových výrobců se bude asi v průměru zrychlovat i v dalších měsících včetně prvního čtvrtletí nového roku.

V případě zemědělství se na cenách v rostlinné výrobě projevuje letošní velmi teplé počasí a jeho nepříznivý dopad na úrodu. Růst cen v rostlinné výrobě by se měl přelévat také do růstu cen v živočišné výrobě a následně do růstu cen potravin pro konečné spotřebitele.

Z pohledu ČNB je vývoj cen výrobců faktorem hovořícím pro zpřísňování měnových podmínek v české ekonomice, ve stejném směru hovoří i vývoj koruny. Nicméně: ČNB zvýšila své sazby čtyřikrát v řadě, což spolu se slabšími daty o výkonu HDP podporuje očekávání, že v prosinci zůstanou úroky centrální banky beze změny. Pro takový případ ovšem předpokládám, že se zvýšení úroků ČNB se dočkáme na prvním zasedání bankovní rady v roce 2019, jež připadá na únor.

Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *