CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

06. 03. 2012

0 komentářů

Demokratům v Kongresu se nelíbí cena benzínu a tak vytáhli proti spekulantům

 


 

Tradiční pohled velí, že cena ropy je určována fyzickou nabídkou a poptávkou a popírá negativní vliv spekulantů a naopak zdůrazňuje například jejich pozitivní roli v dodávání likvidity a nových informací na trh. Po nástupu Garyho Genslera, který dříve sám pracoval pro “premiantní spekulanty” u Goldman Sachs, do čela amerického úřadu CFTC, se však přístup tohoto regulátora (CFTC) k věci změnil. Teorie o neutrálním vlivu finanční poptávky začali napadat nejen úředníci z CFTC, ale i nezávislí ekonomové z privátní i akademické sféry. Něco o tom, jak trh funguje, napověděla i loňská reakce na vypuknutí nepokojů v Libyi. Zpráva o struktuře trhu tehdy odhalila výrazný nárůst sázek spekulantů na růst cen ropy.

Podobný příběh se odehrává i letos – zdrojem napětí je tentokrát Írán. Sankce vůči zemi (spolu s výpadky produkce v Jižním Súdánu, Sýrii a Jemenu) vytvářejí živnou půdu pro spekulace, ačkoliv faktem je, že bilance nabídky a poptávky podle zpráv IEA, EIA a OPECu v zásadě nevypadá tak špatně. Na pozadí přílivu levné likvidity od hlavních světových centrálních bank a záporných reálných úrokových sazeb však vypadají investice do komodit lákavě. Poměr dlouhých a krátkých spekulativních pozic ve futures na americkou ropu WTI jen v letošním roce vyskočil o dvě třetiny.

Drahý benzín (asi 3,80 USD/galon, tj. 19 Kč/litr) je atraktivní téma zejména v USA, kde se letos konají prezidentské volby. USA jsou stále jasně největším spotřebitelem benzínu na světě (cca 10 procent světové spotřeby ropy “projezdí” američtí řidiči) a demokratičtí členové Kongresu proto sepsali výzvu Genslerovi a spol., aby zakročil a uvedl v účinnost limity na spekulativní pozice, které mají zhruba roční zpoždění. Nicméně, neshody ohledně “pravé role” spekulantů a žaloby obchodníků z Wall Street znamenají, že příběh zdaleka není u konce.

Petr Báča, analytik ČSOB

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Hnízdo s penězi - bankovky - USD - americký dolar

Akcie: Hodnota vs. cena

Jediný logický způsob investování je ten, kdy to, co platíme (cena), je menší než to, co za to dostáváme (hodnota). Toto pravidlo by mělo být univerzální a mělo by platit pro všechny typy investic, nejen pro ty akciové.

Text: Daniel Gladiš

16. 10. 2018

Poroste hodnota vašich akcií?

Jako investoři si dáváme velký pozor na nákupní cenu našich akcií. Druhým důležitým faktorem je změna hodnoty v čase – tedy růst. Určitě zaujme i investory, kteří vyhledávají „value“ akcie.

Text: Jan Dvořák

11. 09. 2015

Nekupujte za 15 to, co má hodnotu 10!

Jasně, máte pravdu – je to naprosto jasné. Kdo by kupoval něco za 15, když to má hodnotu 10. Jenomže právě tady je prubířský kámen, který oddělí úspěšné investory od laiků…

Text: Jan Dvořák

02. 09. 2015


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *