CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

10. 10. 2018

0 komentářů

Moravský peněžní ústav je o krok blíž tomu, stát se bankou

 

Česká národní banka povolila Moravskému peněžnímu ústavu snížit objem kapitálu, který musí držet pro případ finančních problémů. ČNB ale záložně vytkla nedostatečnou obezřetnost při poskytování úvěrů či nedostačující výši rezerv na riskantnější obchody z minulosti. I tak je kampelička blíž k bankovní licenci. 

Loading



 

ČNB má na rozhodnutí o bankovní licenci čas do poloviny prosince. „Správní orgán stanovil ústavu v procesu přezkumu ukazatel celkového kapitálového požadavku 12,5 procenta z objemu rizikově vážených aktiv,“ uvádí rozhodnutí ČNB z konce září.

Jde o nižší částku, než regulátor požadoval při podobné loňské kontrole. „ČNB rovněž zrušila některé limity v oblasti úvěrování, které měl ústav nastaveny už v roce 2015. Aktuálně se nacházíme ve finální fázi licenčního řízení,“ říká šéf marketingu Moravského peněžního ústavu Marcel Schmidt.

Na konci loňského roku podala záložna žádost o udělení bankovní licence už podruhé za svého fungování. První žádost v roce 2015 po konzultacích s centrální bankou kampelička stáhla.

www.E15.cz

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

P. Budinský: Bude ČNB bránit dalšímu oslabování koruny?

Pro omezení volatility koruny by bylo žádoucí, aby bankovní rada snižovala úrokové sazby častěji a až na výjimky maximálně o 0,25 procentního bodu. To lze docílit zvýšením počtu  měnově politických jednání z osmi třeba na dvanáct, nebo ještě lépe na omezenou dobu vyhlásit každé zasedání bankovní rady jako měnově […]

Text: Petr Budinský

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *