CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

05. 10. 2018

0 komentářů

Oldřich Dědek hlasoval pro ponechání sazeb beze změny, Aleš Michl by ruku pro růst sazeb zvedl

 

Na posledním zasedání bankovní rady ČNB hlasoval pro ponechání úrokových sazeb beze změny pouze Oldřich Děděk. Na konci listopadu vystřídá viceguvernéra ČNB Mojmíra Hampla ekonom Aleš Michl. Ten se podle analytiků zařadí do jestřábího křídla ČNB a bude podporovat vyšší sazby.

Loading



 

Oldřich Děděk je podle zápisu přesvědčen, že by sazby měly směřovat k neutrální úrovni, nicméně by dal přednost pomalejšímu tempu růstu úrokových sazeb. „Ačkoliv se bankovní rada nechtěla zavázat ke zvyšování sazeb na listopadovém zasedání, vyznění zápisu napovídá tomu, že na listopadovém zasedání většina bankovní rady zvedne ruku pro další růst úroků. Sazba se tak posune dále ke své rovnovážné úrovni. V příštím roce čekáme ještě další tři zvýšení sazeb. Za rok tak očekáváme hlavní úrokovou sazbu na 2,5 %,“ uvedl Viktor Zeisel z Komerční banky.

Do čela ČNB zasedne 21. listopadu poradce premiéra Andrej Babiš, který nahradí viceguvernéra Mojmíra Hampla. Analytici se shodují, že by se měl zařadit na stranu jestřábího křídla ČNB.

„Michl se v minulosti vyjadřoval pro silnou korunu a kritizoval kurzový závazek. Odhadujeme tak, že se zařadí spíš k jestřábům v bankovní radě. Se svým opatrným postojem k přijetí eura do bankovní rady zapadne,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„V tuto chvíli tak zapadne spíše do jestřábího křídla ČNB a bude podporovat návrat úrokových sazeb k vyšším úrovním, pokud to ekonomický vývoj dovolí. V tomto ohledu tak nahradí odcházejícího Mojmíra Hampla, který po ukončení kurzového závazku patřil mezi hlasité zastánce rychlého návratu úrokových sazeb k vyšší rovnovážné úrovni,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.
Zdroj : ČNB, ČTK

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *