CZK/€ 25.005 +0,04%

CZK/$ 23.223 +0,15%

CZK/£ 29.136 -0,14%

CZK/CHF 25.597 -0,09%

18. 06. 2018

0 komentářů

Subjekty:

Další rizika na obzoru

 

Podle očekávání americký Fed zvýšil v minulém týdnu úrokové sazby. Zásadní je hlavně nová prognóza centrální banky, která počítá s dalšími dvěma zvýšeními sazeb v tomto roce a dalšími třemi v roce následujícím. V roce 2020 by se tak základní sazba Fedu dostala na úroveň 3,5 %, což je výrazně nad dlouhodobě neutrální sazbou stanovenou centrální bankou (2,9 %). Celkové vyznění jednání je tak silně jestřábí.

Loading



 

Opačný průběh mělo jednání ECB, kde bylo rozhodnuto o konci kvantitativního uvolňování v prosinci tohoto roku s tím, že od října bude objem nákupů snížen na 15 mld. měsíčně. Nicméně centrální banka bude podle naší prognózy reinvestovat výnosy z nabytého portfolia dluhopisů minimálně do konce roku 2019. Zásadním závěrem však bylo odložení prvního zvýšení úrokových sazeb až do druhé poloviny příštího roku.  

To vytváří další překážku pro zvyšování sazeb ČNB v delším horizontu. Současná prognóza centrální banky stále počítá se zvýšením sazeb až koncem roku a spoléhá spíše na posilování koruny. ČNB se tak snaží vyhnout přílišnému odklonu od měnové politiky ECB a riziku následného prudkého posilování koruny. Pro rok příští ale ČNB počítala s dřívějším zvyšováním sazeb ECB a v prognóze pro příští rok si naplánovala hned několik zvýšení.

O červnovém jednání ČNB jsme psali minulý týden. Do středy se mohou ještě vyjadřovat členové bankovní rady. Červnové zvýšení sazeb není vyloučené, ale věříme, že většina bankovní rady si bude chtít počkat na srpnovou prognózu banky. Trh v současnosti počítá s téměř dvěma zvýšeními úrokových sazeb v tomto roce. Červnové jednání bezpochyby vyšle trhu jestřábí signál. Naladění centrální banky se změnilo a úrokový kanál měnové politiky je opět ve hře. Koruna by tak měla dostat nový impuls k posílení.

Z politického dění bude tento týden zásadní další vývoj obchodních válek (USA vs. Čína, USA vs. EU), jednání ministrů financí EU a představení rozpočtových plánů italské vlády, turecké prezidentské volby nebo riziko rozpadu vlády v Německu. Všechny zmíněné faktory vytváří riziko dalšího oslabení koruny a zvýšení šance červnového zvýšení sazeb ČNB.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Komentář: Vyšší úrokové sazby nemusí být pro akcie ze své podstaty špatné

Očekávání několikanásobného snížení úrokových sazeb na začátku roku, podpořena obavami z deflace, ustoupila mírnějším prognózám, což vedlo k přehodnocení dynamiky trhu. Navzdory obavám z růstu úrokových sazeb nabízí zkušení investiční stratégové uklidňující výhled. Odborníci tvrdí, že by se investoři navzdory všeobecnému přesvědčení neměli obávat vyhlídek na růst […]

Text: Redakce

07. 05. 2024

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *