CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

15. 05. 2018

0 komentářů

Koruna společně s celým regionem oslabuje

 

Dnes bylo zveřejněno, jak si vedly jednotlivé regionální ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku. Česká ekonomika v Q1 18 přidala mezičtvrtletně 0,5 %. V meziročním vyjádření její růst dosáhnul 4,5 % a nenaplnil tak tržní očekávání ani očekávání centrální banky.

Loading



 

Ta čekala dynamiku HDP na úrovni 4,9 %. Podle našeho názoru, však nižší růst HDP může být naopak argumentem, proč úrokové sazby zvýšit. Mzdový růst totiž nabírá na obrátkách a zaostává za produktivitou práce, což se následně projeví buď poklesem ziskových marží firem, nebo razantnějším růstem cenové hladiny. Z pohledu centrální banky tak nižší růst HDP v současné situaci vnímáme spíše jako důvod, proč sazby zvyšovat. Více informací naleznete v našem reportu http://bit.ly/2L4TWTs.

V regionálním srovnání si ostatní ekonomiky vedly lépe. Vítězem se stalo Polsko, kde růst HDP dosáhl nečekaných 1,6 % q/q. Maďarsko pak přidalo 1,2 %, Slovensko 0,9 %. Ani to ale regionální měny od oslabování neuchránilo. Polský zlotý ztratil 0,4 % na 4,289 PLN/EUR, maďarský forint oslabil o 0,6 % na 317,9 HUF/PLN. Ztrátám se nevyhnula ani česká koruna, která odepsala 0,3 % na 25,56 CZK/EUR.

Polská centrální banka ponechá zítra sazby beze změny

Polská centrální banka ponechá zítra úrokové sazby na stávající úrovni 1,5 %. Většina členů výboru pro měnově politické otázky nevidí pro změnu úrokových sazeb v nadcházejících měsících důvod. Úpravu pravděpodobně nedozná ani rétorika centrální banky. První zvýšení úrokových sazeb tak očekáváme až v listopadu příštího roku.

REKLAMA

JANA STECKEROVÁ
Komerční banka

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *