Středa 04. srpna. Svátek má Dominik.

Koruna společně s celým regionem oslabuje

Investice 15.05.2018 | 17:09 0 Komentářů

Dnes bylo zveřejněno, jak si vedly jednotlivé regionální ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku. Česká ekonomika v Q1 18 přidala mezičtvrtletně 0,5 %. V meziročním vyjádření její růst dosáhnul 4,5 % a nenaplnil tak tržní očekávání ani očekávání centrální banky.

Ta čekala dynamiku HDP na úrovni 4,9 %. Podle našeho názoru, však nižší růst HDP může být naopak argumentem, proč úrokové sazby zvýšit. Mzdový růst totiž nabírá na obrátkách a zaostává za produktivitou práce, což se následně projeví buď poklesem ziskových marží firem, nebo razantnějším růstem cenové hladiny. Z pohledu centrální banky tak nižší růst HDP v současné situaci vnímáme spíše jako důvod, proč sazby zvyšovat. Více informací naleznete v našem reportu http://bit.ly/2L4TWTs.

V regionálním srovnání si ostatní ekonomiky vedly lépe. Vítězem se stalo Polsko, kde růst HDP dosáhl nečekaných 1,6 % q/q. Maďarsko pak přidalo 1,2 %, Slovensko 0,9 %. Ani to ale regionální měny od oslabování neuchránilo. Polský zlotý ztratil 0,4 % na 4,289 PLN/EUR, maďarský forint oslabil o 0,6 % na 317,9 HUF/PLN. Ztrátám se nevyhnula ani česká koruna, která odepsala 0,3 % na 25,56 CZK/EUR.

Polská centrální banka ponechá zítra sazby beze změny

Polská centrální banka ponechá zítra úrokové sazby na stávající úrovni 1,5 %. Většina členů výboru pro měnově politické otázky nevidí pro změnu úrokových sazeb v nadcházejících měsících důvod. Úpravu pravděpodobně nedozná ani rétorika centrální banky. První zvýšení úrokových sazeb tak očekáváme až v listopadu příštího roku.

JANA STECKEROVÁ
Komerční banka