CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

10. 04. 2018

0 komentářů

Subjekty:

QR kódy se vrací, černobílými čtverečky platí stále více klientů bank

 

Využití QR kódů chytá díky mobilnímu bankovnictví druhý dech. S prudkým rozšířením chytrých telefonů, které dnes vlastní dva ze tří Čechů, roste popularita služeb mobilního bankovnictví. A s nimi i placení technologií, které se přezdívá „rozsypaný čaj“. Analýza UniCredit Bank ukazuje, že platbu QR kódem si měsíčně vyzkouší přes 20 tisíc uživatelů mobilního bankovnictví banky. Platíme jím zejména složenky a faktury, učíme se ale také posílat si peníze vzájemně mezi sebou. Boom QR kódů zažívá nyní Čína, kde mezičtvrtletně roste počet transakcí i o bezmála 100 %.

Loading



 

Plnohodnotná digitální éra se blíží. Platba přes QR kód je nejen rychlá a pohodlná, ale i jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Stačí k ní chytrý telefon s nainstalovaným mobilním bankovnictvím. „Po přihlášení do Smart Bankingu stačí naskenovat kód třeba na faktuře a aplikace sama načte data pro platbu. Následně klient pouze zkontroluje údaje, potvrdí platbu a je hotovo. Vše je rychlé a díky zabezpečení mobilních bankovních aplikací i zcela bezpečné,“ popisuje jednoduché placení přes mobilní telefon Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

Mezi Čechy zájem o QR platby rychle roste. Kouzlo rychlého a jednoduchého placení si v březnu v průměru vyzkoušelo přes 20 tisíc klientů banky. Platbu dokončila více než polovina z nich. Za celý rok 2017 přitom klienti banky přes službu nazvanou „Skenuj a zaplať“ naskenovali přes 100 tisíc QR kódů.

Posílejte si peníze s kamarády pohodlně a bez stresu

„Růstu zájmu o QR platby kromě jejich rychlosti a jednoduchosti pomáhá i fakt, že stále více firem na faktury klientů uvádí pro platbu i vygenerovaný unikátní QR kód. Od poskytovatelů energií, mobilních služeb až po platby za pojištění,“ vysvětluje Plocek. To ale není jediný způsob, jak černobílé čtverečky využívat.

Platíte za kamaráda večeři s příslibem, že vám peníze rovnou pošle přes mobilní bankovnictví? Není nic jednoduchého, než otevřít aplikaci, kliknout na „Vytvořit PayCode“, zadat částku a obratem je na obrazovce vygenerován vlastní unikátní platební QR kód. „Váš kamarád jej jen naskenuje a hned vám může peníze poslat. Odpadá složité opisování čísla účtu a strach, že při jeho psaní uděláte chybu a pošlete peníze omylem jinam,“ popisuje Plocek. Kód můžete také sdílet přes e-mail nebo chatovací aplikace.

REKLAMA

Čínská posedlost QR kódy   

V používání technologie „rozsypaného čaje“ jsou dnes nejdále v Číně. Díky mobilním aplikacím jako WeChat nebo AliPay jsou QR kódy na každém rohu. Využívají je kromě maloobchodníků nebo drobných trhovců dokonce i bezdomovci pro jednoduché zaslání almužny.

Podle průzkumu iResearch rozkvetly QR transakce zejména v roce 2016. Během 4. čtvrtletí roku 2016 dosáhly QR platby celkového objemu 47,35 miliard dolarů, což je nárůst o 86 %. Další obrovský nárůst byl patrný v prvním čtvrtletí roku 2017, kdy proběhly platby přes QR kódy v hodnotě neuvěřitelných 92,81 miliard dolarů a nárůstu 96 %. Nejenom Číňané, ale i klienti amerických bank si QR platby oblíbili. Podle odborného průzkumu serveru Statista, měsíčně využívá QR platby okolo 30 milionů Američanů,“ říká Petr Plocek.
QR kódy
Zdroj: Research payment report 12017

Nebojte se QR plateb, aneb 5+1 snadných kroků, jak do pěti vteřin zaplatit složenku nebo fakturu

Najeďte i vy na moderní trendy a pošlete obstarožní placení složenkami a přepisování údajů z faktury do internetového bankovnictví tam, kam právem patří – do historie. Prohlédněte si pořádně své účty či složenky. Pokud na nich uvidíte černobílou změť čtverečků, můžete je zaplatit rychle a pohodlně mobilem. Jak na to, vám ukáže těchto 5+1 jednoduchých kroků, které pro vás připravili odborníci z UniCredit Bank:

 

  1. Nainstalujte si aplikaci Smart Banking od UniCredit Bank a v nastavení svého chytrého telefonu povolte přístup aplikace k fotoaparátu a do galerie fotografií
  2. Přihlaste se do aplikace Smart Banking (např. přes rychlé přihlášení otiskem prstu nebo přes funkci rozpoznání obličeje Face ID)
  3. V aplikaci zvolte možnost „Skenuj a zaplať“
  4. Přes funkci „Vyfoť a zaplať“, si vyfoťte vaší fakturu či složenku, na které je QR kód
  5. Po naskenování QR kódu, je automaticky vyplněn formulář pro platbu a stačí jen zkontrolovat údaje platebního příkazu a platbu potvrdit přes otisk prstu anebo zadat PIN kód

TIP na závěr: Pokud máte QR kód vyfocený a uložený ve fotogalerii stačí zvolit možnost „Import z galerie fotek“. Jakmile máte kód vybrán z galerie, stačí potvrdit, zkontrolovat všechny platební údaje a palcem potvrdit

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *