CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

06. 04. 2018

0 komentářů

Akcie v krizi, měnový trh ztratil směr

 

  • Akcie technologických gigantů jako Tesla, Amazon, Apple či Intel zasáhly negativní zprávy. 
  • Averze k riziku však vyvolala jen malé pohyby měn. 
  • Měnovému trhu chybí katalyzátor – americký dolar neví, kterým směrem se vydat. 
  • Cena ropy WTI směřuje k 60 dolarům za barel. 
  • Poptávka po zlatě je dostatečně silná na to, aby cena neklesla pod 1 300 dolarů za unci.

Loading



 

Akcie zejména firem z technologického sektoru přinesly špatnou náladu. Tyto akcie podkopaly pozitivní sentiment a spustily nervozitu a averzi k riziku napříč všemi druhy aktiv. Odpověď měnového trhu je prozatím jen velmi mírná, a to i když trhu nyní chybí katalyzátor. Akciový trh je v současnosti místem chaosu. Největší pokles zaznamenaly akcie technologického sektoru.

„Technologické firmy tahaly ostatní akcie směrem dolů už nějaký čas a pokračuje to i v tomto kvartálu,“ říká Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank. Negativní zprávy, jako například útok Donalda Trumpa na Amazon nebo rozhodnutí společnosti Apple nahradit čipy společnosti Intel svými vlastními, jsou evidentním zdrojem znepokojení. Hodnotu akciového trhu však ovlivňují také obavy o dlouhodobý růstový výhled v tomto segmentu.

„I když jsme na akciovém trhu zaznamenali množství nepěkných kroků, u světových měn vidíme, že zaznamenaly jen velmi malé pohyby. Samozřejmě jsou tu korelace, japonský jen posílil a měny rozvíjejících se zemí mírně oslabily. Avšak odchylka pohybu v porovnání se všeobecnou kolísavostí akciového trhu jednoduše stále neexistuje,“ upozorňuje John Hardy, měnový stratég Saxo Bank.

„Když se podíváme na jiná rizika, jako například kreditní úroky, rozvíjející se trhy anebo přirážky na dluhopisech, vidíme v porovnání s akciemi jen velmi malé pohyby. Tento stav přivádí mnoho obchodníků s měnami do rozpaků. Pokud jde o americký dolar, ten se vychyluje na obě strany současně. Na jedné straně je tu averze k riziku, která podporuje dolar, na druhé straně je to růst výnosů amerických dluhopisů, který dolar oslabuje. Toto všechno způsobuje na trzích zmatek,“ tvrdí John Hardy.

REKLAMA

„Obchodní napětí na trhu akcií je též klíčovým faktorem, který ovlivňuje komodity. Z toho důvodu například ropa WTI poklesla k hodnotě 60 dolarů za barel. Rostoucí nadbytek ropy v Číně a Saudské Arábii snižuje ceny této komodity v Asii a také tlumí pozitivní náladu obchodníků,“ uvádí Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank.

„A nakonec zlato je jako obvykle jedno z mála aktiv těžících z poklesu trhů. Poptávka po něm je díky negativnímu sentimentu dostatečně silná na to, aby cena neklesla pod 1 300 dolarů za unci. Oblast nad 1 355 dolary je však nyní těžké dosažitelná,“ dodává Ole Hansen.

Saxo Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *