CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

Text: Peter Apolen

13. 02. 2018

0 komentářů

Michal Aron: Bylo by chybou, kdyby chtěl nový investor Fincentrum nějak zásadně měnit

 

„Už když jsme do Fincentra vstupovali, bylo jasné, že přijde čas, kdy budeme chtít z firmy vystoupit. To je pro finančního investora našeho typu normální. Neznamená to však, že jsme pod tlakem a firmu musíme prodat bezpodmínečně teď,“ říká Michal Aron z ARX Equity Partners, akcionář skupiny Fincentrum.

Loading



 

Co je podle vás nejsilnější stránkou Fincentra, která má potenciál zaujmout nového investora?

Už od našeho vstupu do Fincentra v roce 2013 si myslím, že jednou z nejsilnějších stránek Fincentra je kvalita servisu, který svým zákazníkům zprostředkovatelé poskytují. Kvalita je primárně postavena na velmi zkušené síti zprostředkovatelů napříč všemi úrovněmi a profesionální podpoře sítě ze strany manažerů centrály. Za dlouhá léta působení na Slovensku a v České republice si Fincentrum vybudovalo silnou pozici a reputaci na finančně-zprostředkovatelském trhu. Dlouhodobé a stabilní vztahy s většinou finančních institucí v obou republikách z Fincentra dělají jednoho z nejdůležitějších hráčů na trhu.

Co by mohl naopak nový investor nabídnout firmě ve smyslu možností pro další rozvoj?

Samozřejmě záleží, jaký typ investora po nás bude rozvoj a růst Fincentra podporovat, či finanční, nebo strategický. Avšak v obou případech by nový investor měl navázat na stávající aktivity v další podpoře online nástrojů, pomoci při narůstajícím tlaku regulace, tvorby nebo poskytnutí nových finančních produktů a zavádění zkušeností nebo know-how z mezinárodního trhu finančního zprostředkování.

REKLAMA

Je prodej firmy signálem nespokojenosti s ní nebo to patří k běžnému koloběhu investičních rozhodnutí?

V některých případech prodej firmy samozřejmě může signalizovat nespokojenost majitelů, ale to se v žádném případě netýká nás a Fincentra. Už když jsme do Fincentra jako finanční investoři vstupovali, bylo jasné, že jednou přijde čas, kdy z firmy budeme chtít vystoupit a firmu předat novému investorovi, který ji posune dál. U finančních investorů našeho typu je čas, na který investujeme, zpravidla čtyři až šest let, a proto případný prodej Fincentra by neměl být velkým překvapením. Avšak v žádném případě to neznamená, že jsme pod tlakem a společnost musíme nyní prodat.

Když se rozhodneme, můžeme naše firmy vlastnit i mnohem déle – pro ilustraci bych uvedl naši strojírenskou společnost VUES v Brně, kterou vlastníme již jedenáctý rok a v momentě jejího prodeje to pro nás bude jedna z našich nejúspěšnějších investic. Firmy, které všichni známe jako např. Apple nebo Microsoft, by nevyrostla na svou současnou úroveň bez správného mixu složeného z investorů správné velikosti a typu (finanční nebo strategický) a bez jasné vize a strategie podpořené členy boardu a managementu, kteří tak s sebou přinášejí nástroje a pomoc pro další etapu růstu / vývoje.

Zároveň bych rád podotkl, že impuls na potencionální vstup nového investora nevyšel od nás, ale proaktivně nás oslovovali zájemci – globální i lokální.

REKLAMA

Jaké výzvy stojí před Fincentrem, při kterých by mohla „nová krev“ v podobě nového investora pomoci?

Jedna z největších výzev, které před Fincentrem stojí, ať už firmu budeme vlastnit my, nebo někdo jiný, je rostoucí tlak regulace – s tou se firma bude muset profesionálně a kompetentně vyrovnat. To s sebou nese i určitou potřebu silného kapitálového zázemí. Případný nový investor by také na Slovensko mohl pomoci přinést state-of-the-art investiční platformu, která na slovenském trhu urgentně chybí, proto je nabídka investičních produktů, zejména pro menší investory omezená, drahá nebo obojí.

Jaké faktory jsou důležité při výběru mezi možnými kandidáty?

Většina by si asi myslela, že rozhodující je cena, že? Ale není to tak. Zvažuje se množství faktorů a na „short list“ se dostanou ti, kteří přinášejí více než jen zajímavou finanční nabídku. Sledujeme i celkový strategický cit, schopnost posunout byznys úspěšně dál. Víte, pro nás to nekončí vstupem nového investora. My nadále zůstáváme na trhu a nejlepší referencí pro nás samotné a naše případné budoucí investice je, když můžeme odkázat na úspěch našich investic. Máte jen jedno „jméno“.

Jak vidíte budoucí rozvoj finančně-zprostředkujícího trhu ve smyslu velikosti hráčů, jejich kapitálového zázemí, know-how, inovací, úspor z rozsahu a podobně?

Můj názor je, že slovenský trh se po vzoru mnoha vyspělých západoevropských trhů bude konsolidovat. Jedním z faktorů je to, že menší a kapitálově slabší zprostředkovatelské firmy neunesou narůstající požadavky regulátora a splynou s velkými hráči nebo zaniknou. Dalším trendem bude produktová inovace, zejména v investičních produktech, ale i rizikových pojistkách.

Je Fincentrum dostatečně silnou entitou, aby si dokázalo uchovat svůj drive a spirit, i při příchodu řádově většího investora?

Podle mě rozhodně ano a domnívám se, že ten drive a spirit společně s celkovou kulturou Fincentra je právě jedním z hlavních důvodů, proč by někdo měl chtít do Fincentra vstoupit. To dělá z Fincentra jedinečného a v pozitivním slova smyslu výrazně se odlišujícího hráče na trhu v obou republikách. Bylo by iracionální, kdyby to chtěl jakýkoliv případný nový investor narušit nebo zásadně měnit.

Děkujeme za rozhovor.

Michal Aron je partner fondu ARX Equity Partners od roku 2012 odpovědný za investice do Fincentra, Bochemie a Deva Nutrition. ARX spravuje kapitál významných evropských institucionálních a privátních česko-slovenských investorů. ARX disponuje cennými zkušenostmi, stejně jako dlouhou a úspěšnou historií investování do perspektivních společností. Na středoevropském trhu je skupina ARX Equity aktivní již 20 let a za tuto dobu uskutečnila více než 30 významných transakcí.

Rozhovor vyšel na Investujeme.sk.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *