CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

16. 01. 2018

0 komentářů

Ropa a zlato jedou na vlně slabšího amerického dolaru

 

USD je díky pokračující reakci na jednání ECB stále slabý

Kurz USD/CNY je na nejnižší úrovni od roku 2015. Koncem tohoto týdne očekáváme zprávy o výsledcích několika velkých bank. Zlato posiluje díky slabému dolaru a míří k úrovni 1 357 USD/unci. Ropa posílila díky Trumpově hrozbě, že zruší nukleární dohodu s Íránem. Měď HG vzrostla díky slabšímu dolaru o 2 %. 

Loading



 

Klíčové komodity včetně ropy, zlata a kvalitní mědi jsou silnější díky tomu, že americký dolar zůstává oslabený vůči ostatním měnám, např. euru, kanadskému dolaru a čínskému juanu. Na začátku týdne byl na amerických trzích poměrně klid, protože burzy byly v pondělí kvůli státnímu svátku uzavřeny.

Hlavní komoditní stratég Saxo Bank, Ole Hansen uvedl, že „slabý dolar jednoznačně představuje téma, které podporuje komodity; zlato nyní míří ke svému maximu z roku 2017 na 1 357 USD/unci.“ Ačkoli někteří pozorovatelé očekávají korekci zlata, ta se zatím nedostavila díky inflačním očekáváním trhu, poklesu dolaru na tříleté minimum, ale i řadě geopolitických rizik, která udržují vysoký zájem o bezpečné přístavy.

Ropa mezitím získala podporu díky hrozbě amerického prezidenta Donalda Trumpa, že zruší nukleární dohodu s Íránem, pokud nebudou přijaty navrhované změny. Kromě toho se proslýchá, že členové OPEC jsou rozhodnuti nadále udržovat svůj program omezení produkce i přes to, že cena ropy kolem 70 dolarů za barel nevyhnutelně přiláká řadu producentů mimo sdružení OPEC.

Co však stojí za pokračujícím oslabením dolaru? John Hardy, vedoucí oddělení forexu v Saxo Bank, uvedl, že „jedním faktorem je dozvuk reakce na pozitivní zprávu ECB z minulého týdne a dalším skutečnost, že Čína zřejmě stanovila hranici kurzu na 6,50 USD/CNY pro pohyb své měny.“ Dolar je nyní na nejnižší úrovni proti čínské měně od roku 2015.

REKLAMA

Pokud jde o akcie, podle Petera Garnryho, vedoucího kapitálové strategie Saxo Bank, byl začátek týdne klidný, protože ve Spojených státech je pondělí státním svátkem. Během týdne však přijdou na řadu zprávy o výnosech od přibližně 50 firem, včetně trojice největších amerických bank – Bank of America, Goldman Sachs a Morgan Stanley.

Podle Simona Fasdala, vedoucího obchodování s dluhopisy v Saxo Bank, odstartovaly trhy s dluhopisy v pondělí potichu ve srovnání s hektickým obchodováním z minulého týdne. Evropské spready dluhopisů s vysokými výnosy klesají na neutrální hodnotu díky vyšší chuti riskovat. Ačkoliv trh s dluhopisy na rozvíjejících se trzích mírně oživil díky slabšímu dolaru, na obzoru se houfují temná mračna.

Roman Koděra, Saxo Bank

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *