CZK/€ 24.745 +0,14%

CZK/$ 22.792 +0,00%

CZK/£ 28.930 +0,33%

CZK/CHF 25.049 -0,10%

11. 01. 2018

0 komentářů

Deloitte: důvěra v oblasti private equity nejvýše za poslední tři roky

 

Důvěra i výhled v oblasti soukromého kapitálu (private equity) jsou ve střední Evropě na vzestupu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey. Index důvěry dosáhl na konci roku 2017 hodnoty 130, nejvýše za poslední tři roky.

Loading



 

Nárůstu důvěry nahrává silná ekonomika a růst HDP. 90 % obchodníků očekává, že výhled v následujících měsících zůstane stejně optimistický (64 %), nebo se ještě zlepší (24 %). Respondenti průzkumu prahnou po nových obchodech – dvě třetiny se chystají zaměřit hlavně na nákupy. Jejich financování by přitom mělo probíhat hladce.

Počet respondentů, kteří očekávají větší dostupnost vypůjčeného kapitálu, se zdvojnásobil (21 %), což je nejvyšší úroveň za poslední dva roky. Velikost obchodů by se také měla zvyšovat – 36 % respondentů očekává nárůst jejich objemu, což je nejvyšší hodnota za více než desetiletí od rozmachu na jaře 2007.

„Ekonomika i optimismus spotřebitelů a firem roste, a s tím i chuť private equity investovat. Roste i nabídka spolu s nabízenými cenami za odkup firem – vlastníci nechtějí promeškat moment nejvyšší možné prodejní ceny a vstupují ochotněji do jednání s investory,“ říká Miroslav Svoboda, vedoucí partner oddělení finančního poradenství a lídr Deloitte Private v ČR.

Průzkum také ukázal, že respondenti ve velké míře očekávají, že ceny zůstanou na stejné úrovni, nebo se případně zvýší. Třetina respondentů (31 %) si myslí, že si obchodníci řeknou o vyšší částku za prodávaný majetek, zatímco 61 % očekává, že ceny zůstanou na stejné úrovni. Více než polovina (54 %) dotázaných pak zaznamenala, že prodejci v posledních šesti měsících ceny zvýšili.

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Co sledovat u investic do finančního sektoru v době klesajících úrokových sazeb

Tradiční názor tvrdí, že klesající úrokové sazby jsou pro finanční akcie negativní, protože snižují úrokový výnos. To je však přílišné zjednodušení, které se může ukázat jako nepravdivé. Finanční společnosti jsou různorodou skupinou, v níž banky tvoří pouze jednu část, a mezi jednotlivými společnostmi existují významné rozdíly, které ovlivňují […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

20. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *