CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

20. 10. 2008

0 komentářů

Kazachstán investuje do ekonomiky až 15 mld. USD

 


 

Část peněz na podporu ekonomiky poskytne kazašský národní fond Samruk-Kazyna, část bude získána emisí vládních cenných papírů a od dalších investorů. Pomoc ještě musí schválit parlament jako dodatek zákona o státního rozpočtu.

Podobně jako další ekonomiky je i hospodářství Kazachstánu paralyzováno globální finanční krizí. Nedávný propad cen ropy ospravedlňuje investici státního fondu Samruk-Kazyna, který je právě určen pro vyrovnávaní negativních vlivů poklesu cen tohoto nejvýznamnějšího kazašského exportního artiklu.

Kazašský prezident Nursultan Nazarbayev přitom zdůraznil, že znárodnění místních bank ve stylu USA a západní Evropy není na pořadu dne. Místní banky se již více než rok snaží zbavit své závislosti na mezinárodním financování, jsou tak v řešení krize mnohdy dále než banky z vyspělých zemí.

O znárodnění bank lze podle Nazarbayeva uvažovat pouze v případě dalšího zhoršení situce v sektoru a rozhodně ne v letošním roce. Stát pomůže bankám prostřednictvím odkupu špatných úvěrů a převzetím aktiv, u nichž hrozí propad ceny v dražbě. Stát však hodlá vykupovat aktiva od bank pod nominální nebo pořizovací cenou (tedy se ztrátou pro banku) a po stabilizaci ekonomik chce získat peníze zpět jejich prodejem.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *