CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

22. 09. 2017

0 komentářů

Subjekty:

Vyjádření USF k pozastavení členství společnosti Broker Trust, a.s.

 

Rada Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF) rozhodla dne 14. 9. 2017 o pozastavení členství společnosti Broker Trust, a.s., po dobu, než společnost splní opatření k nápravě uložená ji předchozím rozhodnutím.

Loading



 

V souvislosti s přijetím tohoto rozhodnutí USF aktuálně zaznamenala ve veřejném prostoru informace, k nimž považuje za žádoucí uvést základní fakta tak, aby se předešlo možným dezinterpretacím.

Jaké byly kroky, které vedly k rozhodnutí o pozastavení členství společnosti Broker Trust, a.s.? Shrnuje jej následující časová osa.

4/2014 USF přijala stížnostní podání na společnost Broker Trust (BT) o celkem pěti bodech.
10/2014 Etická komise USF (EK), tvořená mj. externími odborníky, přijala závěrečné rozhodnutí, ve kterém uložila BT opatření k nápravě, když podání shledala ve dvou bodech z pěti důvodné.

Šlo o nedostatky v povinnosti dodržovat obezřetnou personální politiku a povinnosti poskytovat úplné a nezkreslené informace o službách.

BT se následně proti rozhodnutí odvolal k Radě USF.

4/2015 Rada USF potvrdila nadpoloviční většinou všech členů závěrečné rozhodnutí EK USF v plném rozsahu.

USF následně vyzvala BT k realizaci uložených opatření.

10/2015 Generální ředitel BT písemně oznámil USF, že uložená opatření k nápravě budou splněna (k této realizaci však nedošlo ani po opakovaných výzvách a přes poskytnutí více než dostatečného časového prostoru).
3/2017 Představenstvo USF s ohledem na zjevné nesplnění uložených opatření k nápravě během doby téměř jeden a půl roku navrhlo radě USF uložení sankce společnosti BT.
9/2017 Rada USF rozhodla nadpoloviční většinou všech členů o pozastavení členství BT.

Společnost Broker Trust, a.s. se prostřednictvím svého zástupce aktivně a bez procesních výhrad účastnila zasedání Etické komise, Rady USF i představenstva USF ve všech případech, kdy se tato její záležitost projednávala. Projednání se i několikrát překládalo v případě, kdy se jej nemohl zástupce Broker Trust účastnit. Společnost Broker Trust, a.s. v této souvislosti nikdy nezpochybňovala kompetenci Rady USF přijmout rozhodnutí o pozastavení členství.

Rozhodnutí o pozastavení členství bylo přijato v souladu s vnitřními předpisy USF.

USF nikdy neupřednostňuje jakýkoliv obchodní model svých členů. Důkazem jsou opatření k nápravě uložená jiným členským společnostem, která byla „obchodně neutrální“ a která příslušní členové vždy akceptovali. Žádný obchodní model člena však nemůže vést k tomu, aby zákazníkům nebyly poskytovány úplné a nezkreslené informace o službách takového člena.

Konkrétněji k oběma uloženým opatřením k nápravě považujeme za vhodné uvést následující:

  • USF považuje spolupráci s osobami, které se prokazatelně dopustily pokusu o pojistný podvod, za neslučitelné s obezřetnou personální politikou, jak jí požaduje Etický kodex USF. S ohledem na značné zpoždění vzniklé v důsledku nesplnění uloženého opatření k nápravě společností Broker Trust (viz. výše) byla oproti původnímu závěru ze 4/2015 diskutována i alternativní možnost řešení, ta však opět nebyla realizována.
  • USF považuje praxi, kdy podřízení zástupci členské společnosti propagují své služby pod vlastním značkou (obchodní firmou) bez alespoň elementární informace o tom, že zastupují danou společnost, za neslučitelnou se zásadami poskytování nezkreslených a úplných informací stanovenými Etickým kodexem USF. Ačkoliv považujeme samoregulační pravidla za vyšší standard, než jaký stanovuje zákon, iniciovali jsme v této věci také výkladové stanovisko ČNB. I toto stanovisko potvrdilo správnost našeho závěru.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Průzkum: Polovina Čechů, kteří si nespoří na důchod, na to prostě nemá

Dvě třetiny Čechů si odkládají tak, aby si mohly zpříjemnit důchod. Více než polovina lidí, kteří si z různých důvodů neodkládají, jednoduše nedisponuje dostatkem peněz, a vše obratem využije na živobytí. Ukázal to průzkum, který pro investiční platformu Portu vypracovala agentura IPSOS, zúčastnilo se jej 1050 respondentů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

06. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *