CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

03. 02. 2009

0 komentářů

Česká koruna pokračuje v oslabování

 


 

V průběhu dneška česká koruna opět oslabila už na úroveň 28,5 korun za euro a je tak nejslabší od července 2007. Od čtvrtka minulého týdne ztratila česká měna vůči euru už jednu korunu. Oproti dolaru koruna dokonce koruna klesla na hodnoty z konce roku 2006. Vůči americké měně koruna oslabuje už šest týdnů v řadě a dostala se už na hodnotu 22,1 korun za dolar.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka se propad české měny dá omluvit následováním vývoje v regionu, protože prakticky žádné zprávy z domova kurs koruny neovlivňují. Středoevropské měny na rozdíl od akciových trhů oslabují a rizikem pro korunu je podle Vlka zejména překonání úrovně 300 maďarských forintů za euro. Tuto historicky nejnižší úroveň již dnes maďarská měna prolomila a lze tedy očekávat, že propad bude nadále pokračovat.

Situaci neodvrátí ani pohyb úrokových sazeb, které podle všeho budou pokračovat v poklesu. Pokles je jasný, otázkou je pouze rychlost. Vzhledem k neustále klesající inflaci kvůli cenám potravin a komodit a propad průmyslu kvůli skokovému propadu vnější poptávky je uvolňování měnové politiky stále na pořadu dne.

Zdroj: ČTK, Patria

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *