CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

01. 08. 2017

0 komentářů

Evropa roste nejrychleji za posledních šest let

 

Eurozóna v druhém kvartále opět šlápla na plyn a poprvé za posledních šest let růst překonal 2% (0,6%q/q; 2,1% y/y). I když ještě neznáme detailní strukturu růstu, je pravděpodobné, že za dobrým výkonem bude zejména domácí poptávka vezoucí se na výrazném vylepšení nálady na pracovním trhu.

Loading



 

Počet nezaměstnaných klesá nepřetržitě od roku 2013. V posledním roce ale vidíme, že se snižuje napříč celou Unií včetně zemí jako je Řecko. Tempo poklesu nezaměstnaných tak zrychlilo a za poslední rok se jejich počet snížil o více než 1,5 milionu lidí (o více než 10%). To je dobré jak pro průmysl, tak především pro maloobchod. Mezi jednotlivými členskými zeměmi sice zůstávají velké rozdíly, ale zdá se, že v tuto chvíli alespoň nijak citelně nenarůstají.

Na základě doposud zveřejněných měsíčních čísel navíc čekáme, že HDP může být nakonec revidováno ještě k vyšším úrovním (2,2%). Dobrá navíc soudě podle silných předstihových ukazatelů bude asi i druhá polovina roku a ECB pravděpodobně bude časem nucena revidovat v září svojí prognózu směrem vzhůru. A i proto může eurozóna překonat v růstu Spojené státy (viz gra níže).  Ve světle silných výsledků eurozóny čekáme také slušný růst české ekonomiky, která by si mohla udržet tempo lehce pod 3%.

Na trzích by dnešní dobrá čísla neměla vzbudit výraznější rozruch, protože s nimi již značná část trhu počítala. V jejich světle ale euro zatím nemá moc důvodů mazat nedávné silné zisky.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *