CZK/€ 25.175 +0,04%

CZK/$ 23.482 +0,00%

CZK/£ 29.451 +0,26%

CZK/CHF 25.753 +0,09%

02. 06. 2017

0 komentářů

V Česku se na začátku roku rozjely investice

 

Zpřesněný odhad růstu českého HDP v prvním čtvrtletí potvrdil velmi dobrá čísla zveřejněná před dvěma týdny. České ekonomice se daří a v prvním čtvrtletí výrazně zrychlila. Do růstu o 1,3 % mezičtvrtletně přispěly zejména složky domácí. Překvapením je pro nás slušný mezičtvrtletní růst investiční aktivity, která se překvapivě stala největším přispěvatelem do mezičtvrtletní dynamiky.

Loading



 

Tvorbu fixního kapitálu v prvním čtvrtletí zvyšovaly zejména investice ve strojírenství. I kvůli tomu pravděpodobně došlo oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku k mírnému zhoršení salda zahraničního obchodu. Investice se totiž z velké míry dovážejí.  Mírné zklamání přinesla spotřeba, která přidala mezičtvrtletně pouze 0,5 %. To může být důsledkem rostoucích nákladů domácností, protože inflace na začátku roku výrazně akcelerovala.

Slušná dynamika českého hospodářství se přenese se i do zbytku letošního roku. Naše odhady ukazují, že maloobchodní tržby vstoupily i do druhého čtvrtletí dobře a naznačují, že apetit domácností utrácet by se mohl po zklamání v prvním čtvrtletí znovu obnovit (více naleznete na http://bit.ly/MonFor0617). Očekáváme, že investiční aktivita se v druhé polovině roku udrží. Naplno by se totiž měla rozjet stavba velkých infrastrukturních projektů, které budou z velké části financované z evropských fondů. Navíc očekáváme i zvýšení spotřeby vlády. Na podzim Česko čekají parlamentní volby, což se bude stále více projevovat na výdajích vlády. Silný je zejména růst mezd ve veřejném sektoru. Růst zahraniční poptávky by měl ve zbytku roku trochu zvolnit, ale zůstane nadále kladný. HDP by totiž podle ekonomů SG měl přidávat i u největších českých obchodních partnerů.

Silný hospodářský růst tlačí na další zaměstnávání lidí. Zaměstnanost se v prvním čtvrtletí zvýšila o silných 0,6 % q/q (+1,5 % y/y). Nicméně pracovní síly je v současnosti v Česku nedostatek, což se může stát brzdou dalšího rozvoje domácího hospodářství, pokud firmy nebudou zvyšovat svou produktivitu s pomocí investic. K vyšší produktivitě by mohl přispět i stát jednak reformami, ale také investicemi do infrastruktury. Mzdy by měly růst a rozšiřující se mezera výstupu bude působit na jádrovou inflaci, která by podle nás měla zrychlovat. Podle našeho odhadu k prvnímu zvýšení sazeb ze strany ČNB dojde ještě letos v posledním čtvrtletí.

 VIKTOR ZEISEL, KOMERČNÍ BANKA

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Je čínská ekonomika větší než americká?

Studenti mi na pražské VŠE občas kladou vcelku záludné dotazy. Často jsou inspirované denním tiskem nebo úvahami na internetu. Jedním z oblíbených je: Kdy čínská ekonomika překoná svou velikostí americkou? Tedy trochu jinak: Kdy se stane Čína největší ekonomickou mocností na světě? Existuje mnoho odpovědí, často diametrálně odlišných.

Text: Luboš Smrčka

Foto: Shutterstock

23. 02. 2024

Evropské akcie jsou historicky rekordně levné vůči těm americkým

Evropské akcie jsou teď v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. Brány jsou přitom v potaz všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě (viz graf […]

Text: Redakce

Foto: Pixabay

02. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *