CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

17. 05. 2017

0 komentářů

Zlato cestuje přes Atlantik dál na východ

 

Postoj západní a východní polokoule ke žlutému kovu je výrazně odlišný. Ve Spojených státech amerických došlo v prvním čtvrtletí roku 2017 k poklesu investic, zatímco Východ se ve stejném období vydal opačnou cestou a zlato nadále hromadí.

Loading



 

Když porovnáme první dva měsíce roku 2016 a 2017, tak zjistíme, že letos bylo z USA exportováno o 44,5 tun více. To je nárůst o 78,8 %.

Celkový import zlata do USA za první dva měsíce letošního roku činil pouze 80 tun, přičemž export dosáhl 101 tun. Celková bilance tedy napovídá, že muselo dojít k likvidaci zásob ve výši 21 tun.

A kam se 101 tun vyvezlo? Podle údajů USGS (United States Geological Survey – americká vědeckovýzkumná vládní agentura) směřoval vývoz opět z velké části do východních zemí. Do Číny, Hongkongu a Indie směřovaly téměř 2/3 z celkového vývozu za zmíněné období.

V celém roce 2016 byl poměr vývozu do těchto zemí ještě vyšší. Pokud bychom srovnali poslední dva roky, pak se vývoz do těchto zemí zdvojnásobil z 31 tun na 61,8 tun. Největší množství zlata směřovalo do Švýcarska, následuje Velká Británie, Spojené arabské emiráty a zbytek byl pak vyvezen do Německa, Kanady a Mexika.

REKLAMA

Co to tedy znamená? Zdá se, že chování amerických investorů není zcela racionální. I když v současné chvíli vidíme dobrou a růstovou náladu na akciových trzích, problémy mnoha ekonomik vůbec nejsou vyřešeny a je jen otázkou času, kdy přijde další krize.

To si možná západní země stále nechtějí připustit. Naopak východní země si to nejspíše uvědomují a řídí se historicky ověřenou strategií, kdy investice do zlata znamená určitou jistotu. Budoucnost nám ukáže, kdo na přesunu zlata východ vydělá.

Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *