CZK/€ 25.145 -0,12%

CZK/$ 23.453 -0,12%

CZK/£ 29.417 -0,12%

CZK/CHF 25.692 -0,24%

11. 05. 2017

0 komentářů

Globální optimismus přeje i koruně, ale vybízí k opatrnosti

 

Po vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských volbách jako by před sebou trhy přestaly vidět jakákoliv výraznější rizika. A svým způsobem mají pravdu. Ekonomika eurozóny i Spojených států může dál těžit z dobrého výkonu pracovního trhu a domácí poptávky.

Loading



 

V Evropě se navíc může s ústupem politického napětí více rozjet investiční aktivita. Americké akcie (S&P 500) a německý index DAX se proto snaží vyšplhat na nová historická maxima, zatímco indikátory “strachu” jako na příklad VIX (implikovaná volatilita na S&P 500) spadl v posledních dnech do blízkosti rekordních minim pod úroveň 10 USD. Tam historicky vzato nevydržel nikdy moc dlouho a to vybízí k opatrnosti.

Pokud by se měli investoři v budoucnu začít chovat o něco méně “bezstarostněji”, může to mít svůj odraz i v Česku. Česká koruna je totiž vzhledem k většímu množství otevřených sázek na její zisky více citlivá na globální výkyvy v ochotě “riskovat”.

Co by se tedy v globální aréně mohlo pokazit, když vývoj v eurozóně i v USA vypadá relativně slibně? Pochybnosti opět vzbuzuje Čína, která se v posledních dnech nepřidala k obecnému tržnímu optimismu. Ba naopak. Od začátku měsíce ztratily čínské akcie okolo 5 % kvůli strachu z toho, že vláda začne agresivněji tlumit rychlý růst úvěrů, který v posledních letech výrazně zvýšil vnitřní zadluženost druhé největší světové ekonomiky.

Čínský model růstu přitom hodně sází na úvěry financované investice a bez nich může mít vážný problém. Je ale otázka, zda si čínské autority budou přát situaci řešit agresivněji před klíčovým stranickým sjezdem na podzim tohoto roku. Čínská “rozbuška” tak pravděpodobně bude trhy a ekonomiky ohrožovat až na přelomu roku 2017 a 2018.

REKLAMA

Jan Bureš
Hlavní ekonom Patria Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Komentář: Evropu ESG oslabuje, těží z toho americké akcie i banky

Evropské akcie se letos ocitly v historicky rekordní slevě vůči těm americkým. Vyplývá to ze srovnání poměrového ukazatele vyhlížené tržní ceny akcie a čistého zisku na akcii na horizontu dalších dvanácti měsíců. V potaz jsou přitom vzaty všechny klíčové akciové tituly jak ve Spojených státech, tak v Evropě.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *