CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

04. 05. 2017

0 komentářů

Komentář Radomíra Jáče po zasedání bankovní rady ČNB

 

Bankovní rada na svém prvním měnově-politickém zasedání po ukončení kurzového závazku nechala své měnově-politické úrokové sazby beze změny, tedy těsně nad nulou, což finanční trh očekával.

Loading



 


Z čerstvé čtvrtletní prognózy je zřejmé, že ČNB předpokládá, že po ukončení kurzového závazku bude s několikaměsíčním odstupem následovat zvýšení jejich měnově-politických úrokových sazeb: s obdobným předpokladem ale pracovaly i předchozí prognózy.

Aktuálně zveřejněná prognóza očekává první zvýšení úroků v průběhu letošního třetího čtvrtletí, pak by ale měla následovat delší pauza a ČNB by se ke zvyšování úroků měla vrátit až v létě roku 2018.

Je zřejmé, že na uvažování ČNB má výrazný vliv nastavení měnových podmínek v eurozóně, které ECB svou politikou nákupů aktiv a též skrze zápornou depozitní sazbou udržuje na velmi uvolněné úrovni a ČNB proto zpřísňování své politiky skrze růst svých úrokových sazeb nemůže uspěchat.

Jak aktuální nastavení a výhled měnové politiky v eurozóně, tak skutečnost, že tuzemská inflace v důsledku působení řady faktorů počátkem roku 2018 poměrně viditelně klesne, dává dle mého názoru bankovní radě prostor k tomu, aby se zvyšováním úroků ČNB nespěchala.

Riziko zvýšení úroků ve druhé polovině letošního roku sice není zanedbatelné a prognóza ČNB s mírným růstem úroků v letošním třetím čtvrtletí počítá, dle mého názoru ale mohou převážit argumenty pro scénář, kdy úroky ČNB letos zůstanou na své stávající úrovni (repo sazba: 0,05 %) a kdy ČNB ke zvyšování úroků přistoupí až v roce 2018.

REKLAMA

Nicméně: skutečný vývoj úrokových sazeb ČNB bude záviset skutečně na řadě faktorů, počínaje vývojem měnových podmínek v eurozóně, přes globální a domácí inflační tlaky, a v neposlední řadě bude důležitým faktorem samozřejmě vývoj kurzu koruny. Ohledně načasování prvního zvýšení úroků ČNB tedy může panovat řada nejistot, nicméně i z prognózy ČNB je zřejmé, že růst jejich úrokových sazeb bude spíše pozvolný, česká ekonomika se tedy v tomto ohledu žádného šokového vývoje obávat nemusí.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *